«Хмельницька обласна дитяча лікарня — це медичний заклад, де займаються здоров’ям дітей від народження до 18 років різні фахівці. Проте саме педіатри — лікарі, які першими знайомляться з малечею, від народження спілкуються з нею, слідкують за її ростом і розвитком, — наголошує директор медзакладу Лілія Брухнова. — Отож їхні основні завдання — не лише проводити обстеження і визначати можливі наявні патології та направляти (за потреби) до вузькопрофільних спеціалістів, а й здійснювати профілактичну роботу.

— Загалом поняття «педіатрії» зародилося ще в часи Київської Русі. Її основоположником і першим педіатром був чернець Даніман, який в давнину лікував дітей молитвами, заговорами, святою водою... І, оглядаючись назад, ми розуміємо, що від перших педіатрів і до наших днів медицина еволюціонувала колосальним чином, — зазначає Лілія Степанівна. — Сьогодні процес діагностики і лікування здійснюється набагато легше й ефективніше, бо завдяки сучасному обладнанню можемо встановлювати найскладніші і рідкісні захворювання у дітей. І в подальшому, визначивши правильну тактику лікування, діти одужуватимуть, адже їм буде надана компетентна і професійна допомога. Ясна річ, приділяється велика увага і профілактиці різноманітних захворювань. Тому саме сьогодні важливо говорити про компетенцію педіатрів, які практично кожного дня працюють над собою. І я з гордістю можу сказати, що ті лікарі, які працюють у Хмельницькій обласній дитячій лікарні, — це фахівці-професіонали, котрі дуже люблять дітей і справу, якій присвятили своє життя.
Наші педіатри завжди приймуть маленьких пацієнтів і в консультативній поліклініці, і в приймальному відділенні. Тож до Хмельницької обласної дитячої лікарні можуть звернутися жителі не лише міста Хмельницького, а й зі всієї області, щоб отримати від педіатра якісну медичну допомогу.
* * *
Розповідь про лікаря-педіатра Юлію Клєстову, яка зараз працює в Хмельницькій обласній дитячій лікарні, — це яскравий приклад, як молодий спеціаліст за кілька місяців не лише здобув хорошу репутацію серед пацієнтів, а й дуже результативний у роботі, постійно навчається, підвищуючи свій професійний рівень. Вона разом із чоловіком Євгенієм, який за фахом ортопед-травматолог, переїхали до Хмельницького з Полтави і тепер разом працюють у КНП «Хмельницька обласна дитяча лікарня». Обоє закінчили Полтавський державний медичний університет із інтервалом у кілька років, інтернатуру.
На запитання про досвід, Юлія Клєстова з усмішкою розповіла, що, так би мовити, пройшла бойове хрещення, працюючи після навчання в медичному коледжі. Вона пригадує, як на першому нічному лікарському чергуванні було спокійно, а от наступної ночі поступила дівчинка зі скарлатиною, клінічного прояву якої вона, до того не зустрічала, лише вивчала в книгах в університеті. Тоді батьки розповіли, що висип у дитини лікарі в районі розпізнали як алергію. Проте Юлія Миколаївна, не погодившись із ними, швидко встановила інший діагноз і направила до інфекційної лікарні. І аж через три дні там підтвердився діагноз скарлатини, який поставила вона.
Після травмпункту працювала в приватній клініці, а далі була робота в центрі первинної медико-санітарної допомоги №3 лікарем-педіатром. І з вересня цього року працює в Хмельницькому.
Про найскладніший випадок у своїй практиці Юлія Миколаївна добре пам’ятає, каже, що переживала за дитину дуже сильно. Ще коли працювала в Полтаві, до приватної клініки посеред ночі батьки привезли дворічну донечку з Харківщини, бо там через війну не було доступу до лікаря. В неї виявили двосторонню пневмонію, важкий перебіг, тож Юлія Миколаївна наполягла на терміновій госпіталізації. Дитину госпіталізували на стаціонарне лікування. Та вона щоранку, навіть у вихідні, перед роботою провідувала її та дізнавалася про стан маленької пацієнтки.
Юлія Миколаївна каже, що найбільше любить у своїй роботі спілкування з дітьми, розуміє, що воно потребує специфічного підходу, бо ж головне завдання фахівця — ретельний огляд. Отож у неї в кабінеті невипадково малеча забавляється різними іграшками, відволікається яскравими наліпками тощо.
Зазвичай робочий день, розповідає лікар, розпочинається о 9 годині ранку в поліклініці Хмельницької обласної дитячої лікарні й триває до 15.00, де вона проводить прийом дітей від народження до 18 років. До неї звертаються із скаргами на ГРВІ (на які припадає майже 70% випадків), ацетономічним синдромом (підвищення ацетону), на вакцинацію та ін. Також вона проводить щомісячний огляд малюків від народження до року. Із якими скаргами не звернулися б до неї, насамперед педіатр запитує, чи приймає дитина вітамін D (він відповідає за важливі процеси в організмі, допомагає засвоєнню кальцію і фосфору, його нестача може призвести до розвитку рахіту), який у неї режим і раціон, чи є хронічні захворювання, а також чи є скарги, що не стосуються їхньої хвороби. До слова, лікар наголошує на важливості у 9 місяців від народження здавати загальний аналіз крові та визначати рівень феритину для запобігання розвитку й вчасного лікування залізодефіцитної анемії.
Звісно ж, не могли оминути в розмові з Юлією Миколаївною і питання вакцинації, яке роками досить суперечливе з позиції батьків, адже вони бояться ускладнень у своїх дітей. Зокрема, доволі часто зустрічається інформація, що через вакцинацію у малечі може розвинутися аутизм. Лікар наголошує, що розвиток аутизму внаслідок вакцинації — це давно спростований міф. Загалом стосовно теми вакцинації, то тут варто батькам розуміти, що вона не гарантує на 100%, що дитина не захворіє на певну недугу, а гарантує легший її перебіг без ускладнень. Тому потрібно бути уважними до своїх діток і вчасно звертатися до фахівця.
Юлія Клєстова розповідає, що за невеликий час прийому — а це 10-15 хвилин, досить важко детально й поглиблено розповісти батькам важливі речі. Тому вона завела свій блог в Інстаграмі, на якому розповідає і детально розкриває загальні теми по здоров’ю дітей. До речі, консультувати безкоштовно онлайн вона розпочала після повномасштабної війни, коли у величезної кількості дітей і батьків не було доступу до медичної допомоги, і продовжує це робити дотепер.
— Що заспокоює після насиченого й іноді важкого робочого дня? — питаю у Юлії Миколаївни. А вона, без вагань, каже, що у вільну хвилинку завжди займається самоосвітою, читає авторитетні закордонні видання по медицині, зокрема педіатрії, постійно цікавиться новими дослідженнями, бо медицина, як відомо, не стоїть на місці. Також знімає відео й пише пости для блогу, обираючи теми, які будуть корисними для батьків. Але по-справжньому, зізнається, її робить щасливою сім’я та одужання маленьких пацієнтів.