Представником Уповноваженого ВРУ з прав людини у Хмельницькій області Оксаною Кізаєвою спільно з фахівцем із надання психіатричної допомоги Андрієм Гулем та представником громадськості Галиною Хруленко у межах національного превентивного механізму здійснено відвідування КНП «Хмельницький обласний заклад з надання психіатричної допомоги» Хмельницької обласної ради.

Психіатрична лікарня має 16 відділень, з них робота 4 відділень на день відвідування була тимчасово призупинена. Планова потужність закладу 750 ліжко/місць, станом на день відвідування в закладі перебувало 477 пацієнти, з яких 5 – недієздатні, 69 – внутрішньо переміщені особи, 47 – перебувають у відділенні примусових заходів медичного характеру.
Пацієнтам надається психіатрична допомога згідно з медичними протоколами і, за потреби, медична допомога у зв’язку із соматичними захворюваннями. В закладі облаштовано нове сучасне відділення анестезіології та інтенсивної терапії, наявні магнітні ремені фіксації, дотримується порядок та терміни їх застосування.
Під час відвідування були виявлені недоліки, які призводять до порушення прав пацієнтів, зокрема: порушення права на повагу до приватного життя, в зв’язку з відсутністю дверей до палат у відділеннях, відсутністю достатньої кількості ширм для здійснення догляду за пацієнтами, відсутність кабінок/перегородок між лійками в приміщенні лазні; недотримання норм житлової площі з розрахунку на одного пацієнта; порушення права осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення на доступність: безбар’єрний простір відсутній навіть у геріатричному відділенні з паліативними ліжками; також виявлені недоліки щодо контролю за зберіганням продуктів харчування пацієнтів: в холодильнику одного з відділень лікарні знаходились протерміновані продукти пацієнтів, в їдальні відділення відсутнє щоденне меню, доступ до питної води.
Відділення психіатричної лікарні мають прогулянкові дворики, однак деякі з них потребують проведення ремонтних робіт та належного їх облаштування для відпочинку.
Недолік щодо відсутності на інформаційних стендах оновленої інформації про права пацієнтів, адреси посадових осіб, зокрема Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та номери телефонів гарячих ліній, на які пацієнти можуть звернутись у разі порушення своїх прав, було усунуто під час проведення відвідування Уповноваженого.
З метою усунення виявлених порушень прав і свобод осіб, які перебувають у закладі, до компетентних органів будуть скеровані відповідні листи та акти реагування Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.