Щодня  стабілізаційним пунктам, шпиталям і цивільним лікарням потрібна донорська кров. Але щороку у період зимових свят, особливо у січні, донорська активність помітно знижується. У мирний час це можна було легко перекрити наявними запасами. Втім, зараз це неможливо. На всій лінії фронту щодня ідуть важкі бої, а мирні міста регулярно потерпають від ракетних обстрілів. Окупанти не роблять перерв на вихідні чи святкові дні. Тож запаси крові та її компонентів мають бути такими, щоб кожен поранений український захисник і кожен цивільний пацієнт могли отримати необхідну допомогу вчасно і в достатньому обсязі.

Долучитися до донорства й здати кров  — надзвичайно просто. Варіантів — кілька. Кожен може обрати для себе найзручніший:

  • якщо ви живете у великому місті — зателефонуйте до центру крові свого міста і запишіться на певний день і час,
  • якщо ви живете у селі або невеликому місті, й центри служби крові від вас далеко — зателефонуйте до центру крові або до найближчої до вас районної лікарні. Ви можете зʼясувати, коли виїзна бригада, яка проводить забір крові, працюватиме саме у вашому регіоні.

Актуальні телефони центрів крові можна знайти на сайті Українського центру трансплант-координації (УЦТК).

Якщо вам складно відірватися від роботи, але серед ваших колег є багато однодумців, так само готових поділитися кровʼю з пораненими героями, — можна організувати день донора у своєму офісі. Алгоритм його організації та механіку запрошення виїзної бригади в офіс можна знайти на сайті УЦТК

Нагадаємо, в липні 2023 року Міністерство охорони здоров’я розробило постанову, яка допомогла врегулювати механіку забезпечення фронту донорською кров’ю. Постанову підтримав уряд. Тож наразі кожен медичний підрозділ має змогу без зайвої бюрократії отримати кров та її компоненти. Це історичне рішення, яке вже дозволило врятувати не одну сотню життів захисників та захисниць України.