Лише за один день у хірургічному відділенні КНП «Хмельницький обласний госпіталь ветеранів війни» проводять понад сотню перев’язок поранених. Їхнє лікування та реабілітація — справа честі кожного: лікарів, середнього та молодшого медичного персоналу.

— Найважливіше — допомогти воїнам вилікувати рани, не допустити ускладнень, адже бійців оперували в екстремальних умовах, — розповідає завідувач хірургічного відділення Іван Байдак.
Хірург за покликанням вимагає від кожного в колективі гуманного ставлення до пацієнтів. З гордістю розповідає про оновлення оперблоку (нове сучасне обладнання), приміщення для перев’язування поранених, палат. Адміністрація, спонсори, волонтери подбали    і про побутові умови пацієнтів. Тепер, у спеціально обладнаних душових мають можливість прийняти водні процедури пацієнти навіть    на візках.
Лікар Байдак не лише вдало оперує наших мужніх захисників, а й дбає про їхнє душевне зцілення. У цьому випадку пацієнтам приходить на допомогу лікар-психолог Анатолій Болібрух, психологи Інна Козак та Олеся Дармороз.
Для пацієнтів створюється домашній затишок: у коридорі відділення є спеціальний столик зі смаколиками від благодійників.
...Руки хірурга    рятують    тих, хто побував у пекельному вогні. І саме Іван Олегович зі своєю командою робить усе можливе, щоб повернути фронтовиків до мирного, спокійного життя, а згодом у стрій.
Іван Олегович професійними здобутками завдячує своєму мудрому наставникові — відомому на Поділлі хірургу Василеві Володимировичу Власову. Саме в КНП «Хмельницька обласна лікарня» під час інтернатури, асистував самому Власову.
Із вдячністю використовує лікар    поради професора Анатолія Суходолі, який атестував молодого хірурга Байдака.
Часто пан Іван згадує Буковинський медичний університет, настанови викладачів, професури. Добру школу пройшов    Іван Олегович і в Деражнянській районній лікарні. Перші операції, перші труднощі, виклики, якщо екстрено, навіть вночі.
— Найстрашніше було оперувати постраждалих у ДТП, — пригадує мій співрозмовник, — як правило, це були молоді люди і найважчим було усвідомлення, того, що в скалічених автопригодами травми були несумісні зі життям.
Тепер основна місія Івана Байдака — рятувати поранених мужніх хлопців та дівчат. Благородній справі віддається сповна і вже йому доводиться сприяти в становленні молодим колегам хірургам-новачкам.
— Адміністрація дбає про кожне відділення, — зауважує директор КНП «Хмельницький обласний госпіталь ветеранів війни» Оксана Бочкарьова, — за рахунок обласного бюджету забезпечили хірургію    сучасним обладнанням: арт-
роскопом для проведення ендоскопічних операцій на суглобах, апарат для лазерного оперування вен... Уперше    за свою історію існування наш лікувальний заклад надає медичну допомогу всім громадянам України, не лише учасникам локальних воєн.
    ...Місія хірурга не з легких: кількагодинне перебування біля операційного столу, не допускати помилок. Про це пам’ятає керівник однієї з найважливіших, найвідповідальніших ланок госпіталю. Кредо Івана Байдака — перемагати найстрашніше — смерть, повертати до життя, на фронт тих, хто виборює перемогу України.