Від початку бойових дій на сході, починаючи з 2014 року, перед нашою державою постала необхідність розвивати протезну галузь для надання висококваліфікованої допомоги з протезування/ортезування учасників бойових дій. І після проведення навчальних проєктів для українських фахівців, 21 з них має сертифікати міжнародного зразка.

Високий рівень   якості протезно-ортопедичних виробів надає можливості пересування не лише на короткі обмежені відстані, а й дозволяє вільно й необмежено переміщуватися по будь-яких місцевостях та займатися спортом.
Нині на підприємствах протезної галузі України впроваджено новітні технології виготовлення протезно-ортопедичних виробів, зокрема: протезів верхніх кінцівок із застосуванням мультизахватних кистей, ліктьових вузлів з електронним замиканням; протезів нижніх кінцівок із застосуванням колінних вузлів з електронним керуванням; ортезів нижніх кінцівок із застосуванням електронних колінних шарнірів та ортезування з використанням 3D-технологій виготовлення.
Держава гарантує всім, хто цього потребує, встановлення якісних протезів, їхнє обслуговування та, за потреби, ремонт.
Для отримання протезу, військові, поранені під час бойових дій, не мають чекати встановлення інвалідності. Для них максимальне відшкодування вартості протеза може сягати двох мільйонів гривень.

Як подати документи для безоплатного протезування, якщо ви військовий?

  • Ще у лікарні звернутися до соціального працівника, який є у медзакладі, або  попросити лікаря запросити спеціаліста Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю.
  • Звернутися до найближчого ЦНАПу чи місцевого органу соцзахисту населення.
  • Онлайн в електронному кабінеті особи з інвалідністю.

Які документи потрібні?

  • Паспорт громадянина України (або посвідка на постійне/тимчасове проживання; посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту; тимчасове посвідчення громадянина України) та ідентифікаційний код.
  • Довідка про обставини травми від командира військової частини.
  • Висновок військово-лікарської комісії (ВЛК).
  • Посвідчення УБД (за наявності).

Після подання документів (незалежно від способу) до вашого електронного кабінету особи з інвалідністю надійде направлення на протезування.
Більше про протезування військових можна дізнатися на сайті Мінсоцполітики.