Знову до “Цілителя” надійшло чимало листів із проханням дати пораду в лікуванні. Як і раніше, відповіді на ваші запитання дає Степан СЕМЕНЮК, травознавець, цілитель із села Кульчини на Красилівщині.

«Часто болить вухо, неодноразово зверталася до лікаря, але біль не минає. Порадьте щось із народної медицини». Олена, с. Лозни, Летичівщина.
100 г червоних буряків натерти дрібно на тертці і покласти в емальовану каструльку, добавити 200 г води і столову ложку меду. Нехай кипить під закритою кришкою 15 хв. Зняти з вогню, використовувати як компрес на тампоні навколо вуха. Біль вщухне.
«У мене лімфоденіт шиї. Що пропонує нетрадиційна медицина для лікування цієї хвороби?». Катерина Вікторівна, смт Понінка, Шепетівський район.
Обстежитися у лікаря, встановити причину хвороби.
З головки капусти зняти листок, вирізати товсті прожилки. Опустити листок у гарячу воду (до 600 С), вийняти і знову опустити. Осушити рушником і прикласти до хворого місця. Коли листок потемніє, його необхідно поміняти.
«Мені сказали, що з організму потрібно виводити важкі метали. Що порекомендуєте?». Олег, смт Антоніни.
Солі важких металів виводяться з організму, якщо вживати груші, капусту, плоди кизилу, плоди агрусу.
Добре очищають організм від солей важких металів сливи, якщо їх вживати кожен день. У кого підвищений рівень цукру в крові, сливи протипоказані.
Якщо є можливість, потрібно з’їдати по декілька плодів мандаринів на день.
Частіше використовувати в їжу рис, яблука, вівсяну кашу, плоди свіжої малини.
«Часто пітнію і від цього страждаю. Чекаю «Цілителя» з вашими рекомендаціями». Марія Йосипівна, м. Нетішин.
Перша порада: частіше звертайтеся по допомогу до води. Протирайте місця, де найбільше виділяється піт настоянками із кори дуба, листя горіха. Можна запарити листя суниць лісової, траву ромашки. Охолодженим відваром протирайте тіло, дуже допомагає.
«Ще з дитячих років під час зубного болю використовую ацетилсаліцилову кислоту. Чи не шкідливо це для організму?». Антоніна, с. Остропіль.
Справді, аспірин використовують і при високій температурі тіла, як болезаспокійливий і протизапальний засіб, але не завжди він нешкідливий. Користуючись тим, що цей медпрепарат продається в аптеці без рецепту лікаря, щоб утамувати зубний біль, кладуть на хворий зуб подрібнений аспірин. Так зуб не вилікуємо, а до стоматолога потрібно буде звернутися.
Якщо тривалий час і без контролю лікаря вживати цей препарат, може хворіти слизова шлунка і кишківника, з’являється печія, відрижка, нудота, біль у животі, діарея. Все це зникає, після відміни препарату. Особливо шкідливо діє на організм, якщо одночасно вживати ацетилсаліцилову кислоту та алкоголь, від цього можуть бути судоми бронхів.
Аспірин знижує згортання крові, тут зловживання неприпустиме, він може викликати кровотечу при видаленні зуба, хірургічних втручаннях. У жінок продовжуються місячні.
Не хочу налаштовувати читачів «Цілителя» проти ацетилсаліцилової кислоти. Ці ліки мають високий терапевтичний ефект, але тільки лікар, знаючи стан здоров’я пацієнта, може прийняти правильне рішення, щоб не допустити небажаних результатів.
«Моя проблема — солі в суглобах. Порадьте, будь ласка, щось дієве для лікування». Марія, с. Михайлівці, Красилівщина.
В емальовану каструльку ввечері всипте 3 столові ложки рису, промийте, злийте воду і залийте чистою. Нехай мокне до ранку. Зварити без солі, бажано, щоб це була рідка каша. Коли охолоне, з’їсти за 3 години до сніданку. Так робити кожен день три тижні. Біль у суглобах минає вже на 4-5 день.