Із настанням тепла зростає інтенсивність іксодових кліщів. Найбільш активні ці небезпечні комахи у квітні-червні та серпні-жовтні. Іксодові кліщі можуть переносити збудників небезпечних для людей і тварин захворювань, зокрема, кліщового енцефаліту, бореліозу (хвороба Лайма), а також хвороби Міямото. Збудники потрапляють у наш організм під час присмоктування кліща.

Минулого року фахівці лабораторії особливо-небезпечних інфекцій Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб дослідили 231 кліща, 79 з них (або 34 %) були інфіковані бореліями, тобто були носіями кліщового бореліозу (хвороби Лайма). З початку 2024 року станом на 8 квітня жителі області принесли на дослідження 22 кліщі, 11 з них були інфіковані (50 %). За цей період минулого року лабораторія центру прийняла на дослідження 16 комах, 9 були позитивними (56 %).
Спеціалісти наголошують: якщо вкусив кліщ, необхідно якнайшвидше здати його на аналіз до лабораторії. Це допоможе визначити, чи була комаха інфікована, якщо так — вчасно розпочати лікування, адже укус інфікованого бореліями кліща може призвести до жахливих наслідків для організму. Зокрема, це може позначитися на роботі серцево-судинної, нервової системи, опорно-рухового апарату. А здати кліщів на дослідження можна в лабораторію за адресою: м. Хмельницький, вул. Храновського, 12. Вартість дослідження — 202 гривні 92 копійки. Результат буде готовий протягом доби.
— Як уберегтися від кліщів? — запитуємо Миколу Габрикевича, генерального директора ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», головного державного санітарного лікаря Хмельницької області.
— Для прогулянки варто обирати закритий одяг, взуття й не забути про головний убір. Для захисту скористайтеся репелентом — спеціальним засобом (найчастіше у формі аерозолю), що відлякує кліщів. Обов’язково треба звертати увагу на тривалість його дії та при потребі використовувати повторно.
На прогулянці ліпше триматися ближче до центру стежки та не заходити в траву. Кожні дві години ретельно оглядати себе та своїх близьких, адже відчути укус кліща майже неможливо: комаха виділяє анестетичну речовину, що знеболює укус.
Після повернення додому треба ще раз оглянути себе і дітей, найкраще це зробити в білій кімнаті з добрим освітленням.
Удома виперіть і попрасуйте одяг та речі, якими користувалися на прогулянці. Якщо на природу брали домашнього улюбленця — його також треба оглянути на наявність кліщів.
Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2–3 дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується в розмірах.
— Якщо ж виявили на тілі кліща, як діяти далі?
— Не натискайте, не виривайте, не заливайте олією або спиртом, як це зазвичай рекомендують в Інтернеті. Ліпше зверніться до травмпункту чи найближчого медичного закладу, де вам допоможуть витягнути кліща і проконсультують щодо подальших дій. А якщо поблизу немає лікаря, акуратно викрутіть кліща обертальними рухами пінцетом або через марлю. Потім продезінфікуйте місце укусу, здайте кров на антитіла, за потреби — пройдіть імунотерапію.
Не всі кліщі переносять збудників небезпечних захворювань, однак їхні укуси можуть загрожувати людині майже 150 недугами, найпоширеніші, як уже згадав, — кліщовий енцефаліт й бореліоз (хвороба Лайма).
Заразитися можна не лише, коли кліщ смокче кров, а й якщо випадково його розчавити або розчухати місце укусу.
Протягом трьох тижнів після укусу цієї комахи спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи почервоніння шкіри навколо місця укусу, що продовжує збільшуватися, — негайно зверніться до лікаря, — наголошує Микола Габрикевич.