В обласному центрі на вулиці Володимирській біля Свято-Покровському кафедральному соборі УПЦ (мп) зібрався натовп людей. Це реакція містян на побиття військового священиком моспатріархату.

Недільний ранок, 2 квітня, вибухнув черговим релігійним скандалом. В соборі УПЦ (мп) священик побив колишнього військовослужбовця Збройних сил України, санінструктора 19-го стрілецького батальйону. Новина швидко набрала розголосу по всій Україні.

Нагадаємо, зранку депутат облради Віктор Бурлик повідомив, що військовий Артур Ананьєв пішов в московський храм щоб задати питання: «Скільки людей ще має загинути, щоб люди перестали ходити в московський патріархат?» Натомість священик накинувся на бійця. Частина парафіян церкви підтримали дії священників. Один із чоловіків говорив, що немає різниці між російською та українською церквами.

У Хмельницькій єпархії УПЦ представили свою версію подій. Там стверджують, що у церкву прийшов не військовий. Чоловік нібито напав на священника, зірвав богослужіння, облив та пошкодив Євангеліє в присутності більше 100 прихожан. На місце події одразу викликали поліцію та повідомили СБУ, говорять у єпархії.
“Дії молодика, який одягнув військову форму, хоч і не має ніякого відношення до воєннослужбовців (так він особисто повідомив працівників поліції) є провокативними, принижують форму українського військового та прямо працюють на російську агресію, дестабілізуючи воєнний стан в Україні та розколюючи український народ”, - йдеться у повідомленні.
УПЦ підтримала єпархію, поширивши її пост з поясненням подій.

Як повідомив сам Артір Ананьєв, до собору зайшов з конкретною метою. Хотів запитати у священнослужителів УПЦ (мп)  скільки ще має загинути людей, аби вони перестали молитися московському патріархату. Сам Артур не зазначає, що кидав Євангеліє на підлогу, як ми писали раніше. За його словами, одразу після питання і зчинилась бійка.  «Після цього на мене накинулись попи. Люди почали мене бити, душити, там ще навіть якісь бабульки підходили і також били мене по обличчю. Я не мав чим дихати, бо мене кинули на підлогу головою і прижали голову, натиснули на шию. Я повідомив про це попу, на що він відповів, що це його мало хвилює те, що я не можу дихати», — розповідає потерпілий. 

На даний час вирішується питання про притягнення громадянина, до адміністративної відповідальності за ст.173 КУпАП, – коментують в патрульній поліції. В управлінні Нацполіції області додали, що також за фактом побиття військовослужбовця, зафіксованим на відео, слідчі відкрили кримінальне провадження стосовно священика за ч.2 статті 296 Кримінального кодексу України — “Хуліганство”. 

Голова Хмельницької міської ради Олександр Симчишин прокоментував подію так: «Московська фсбешна агентура у вигляді УПЦ (мп) має бути заборонена по всій країні. Той антиукраїнський шабаш, який відбувається останніми днями в столиці і побиття військового у Хмельницькому мають стати залізобетонним аргументом для Верховної Ради, аби проголосувати законопроект про заборону: раз і назавжди заборонити це фсбешне кубло. На позачерговій сесії ми припинимо користування усіма земельними ділянками на території громади. Ініціюємо також рішення обласної та районної рад. Ті, хто бив військового мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності. Патрульні, які склали протокол на військового мають бути звільнені. Після таких подій ті священики, які мають хоч частинку українського зобов’язані негайно вийти з фсбешної структури. Слава Україні!».

У Хмельницькій ОВА закликали знизити «градус напруги» навколо сутички в храмі УПЦ і розв'язати конфлікт у правовий спосіб.

P. S. Поки матеріал готувався до опублікування у Хмельницькому провели процедуру перереєстрації Свято-Покровського Кафедрального собору УПЦ до підпорядкування ПЦУ. І вже відбулася перша служба під керівництвом військового капелана ракетної бригади «Свята Варвара» молодшого лейтенанта капеланської служби Даниїла Тарнавського.
.