У національній академії Державної прикордонної служби відбулася IV Міжнародна науково-практична конференція «Реалізація ґендерної політики на сучасному етапі розвитку сектору безпеки і оборони України: стан, проблеми, перспективи». Метою заходу стало обговорення актуальної проблематики щодо імплементації Резолюції ООН №1325 «Жінки, мир, безпека», зокрема реалізації ґендерної політики в освітньому процесі вищих військових навчальних закладів сектору безпеки та оборони.

Співорганізаторами заходу виступили Урядова уповноважена з питань гендерної політики, Інформаційно-консультативний жіночий центр та Українська асоціація представниць правоохоронних органів. У роботі конференції взяли участь: Урядова уповноважена з питань гендерної політики, докторка юридичних наук, професорка Катерина Левченко; заступниця директора управління моніторингу дотримання прав людини Міністерства внутрішніх справ України, докторка філософії в галузі права Ольга Перунова; міжнародна та національна експертка з гендерних питань, аналітикиня Інформаційно-консультативного жіночого центру Олена Суслова; старша радниця з поліцейської діяльності, проєкту стабілізації поліцейської діяльності (Канада) Трейсі Харді та керівниця відділу методології та міжнародного співробітництва Центру підготовки прикордонників Прикордонної Варти Республіки Польща (Кентшин) підполковник Беата Клещевська. У конференції взяли участь представники органів державної влади України та місцевого самоврядування, міжнародних організацій, зокрема організації Північноатлантичного альянсу (НАТО); Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ); консультативної місії Європейського Союзу в Україні, а також правоохоронних відомств Канади, Польщі, Румунії.
Ректор Національної академії Держприкордонслужби України генерал-майор Олександр Луцький подякував учасникам за плідну співпрацю та наголосив на важливості означеної проблематики: «Сьогодні на передовій жінки мужньо відстоюють суверенітет та боронять кордони нашої держави, значна кількість жінок-військовослужбовців досі зносять тортури російського полону, на окупованих територіях ворог чинить насилля над цивільним населенням, тисячі матерів чекають на повернення дітей з фронту, багатьох дітей війна залишила сиротами. Усе перелічене створює нові виклики та загрози не лише для збереження гендерного балансу в суспільстві, але є болем мирного, вільного українського народу».
Під час наукового форуму відбулося конструктивне обговорення та вироблення практичних рекомендацій з актуальних питань роботи конференції.
Зазначимо, що Національна академія за підтримки Урядової уповноваженої та Інформаційно-консультативного жіночого центру з 2018 року незмінно виступає дієвим майданчиком для обговорення гендерної проблематики. А у зв’язку із новими викликами, зумовленими війною гендерна проблематика набуває особливої актуальності та потребує пошуку нових шляхів її вирішення. За підсумками проведення конференції буде підготовлено електронну версію збірника тез наукових доповідей у PDF-форматі, яка буде доступна на сайті НАДПСУ у розділі «Наукова діяльність. Наукові конференції» та «Наукова діяльність. Репозитарій НАДПСУ. Матеріали наукових заходів».