«У Хмельницькому провели Форум для українців та українок, які приїхали до нас з окупованих, або знищених рашистами міст і сіл «ВзаємоДія та інтеграція».

В форумі взяли участь понад 100 осіб: ВПО, Ради ВПО з сусідніх областей (Тернопільська, Чернівецька, Закарпатська, Рівненська).

Від 1-го такого форуму минув рік. Радію, що вже маємо про що звітувати в напрямку роботи з вимушеними переселенцями. Кілька тижнів тому ми відкрили соціальний кризовий центр для самотніх осіб в тч ВПО, які потребують стороннього догляду. Наразі ми знаємо вже 14 вимушених переселенців, які потребують перебування в такому центрі.

Вчора ми презентували ще один реалізований проєкт із забезпечення близько 230 ВПО якісним житлом.

Також на старті будівництво двох багатоквартирних будинків для ВПО.

Говорили про оздоровлення діток-переселенців, а також зміни до статуту громади, через які ми прирівняли вимушених переселенців у можливостях брати участь в громадському житті міста. Організації, які опікуються переселенцями можуть брати участь в усіх наших проектах.

З початку війни наша громада прийняла близько 300 тис. українців з інших міст. З них до 20 тисяч залишилися жити тут.

Мета форуму - напрацювати спільні алгоритми взаємодії, підтримки, адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб у громади.

На порядку денному було чимало проблемних питань ВПО, працевлаштування та навчання (презентація кращих практик роботи із забезпечення дотримання прав ВПО на рівні територіальної громади); обмін досвідом Рад ВПО центрального та західного регіону України, ключові кейси благодійних та громадських організацій, досвід інтеграції ВПО: успіхи та виклики тощо.

Нація - це коли ми співпереживаємо один одному і коли всі за одного, а один за всіх! Працюємо далі… Тримаймо стрій!», - розповів міський голова Олександр Симчишин на власній сторінці у мережі фейсбук.