Понад 150 тисяч українців пройшли через горнило бойових дій в Афганістані, серед яких і сотні жителів міста  над Смотричем та Кам’янець-Подільського району. Вони свято вірили, що виконують   інтернаціональний обов’язок,  вірили, що йдуть не воювати, а захищати. 13 кам’янчан поклали   на вівтар, як вони вважали, свободи дружньої країни найцінніше — своє життя,  повернулися до рідних домівок у «чорних тюльпанах». Три десятки з них померли уже внаслідок отриманих поранень, контузій, різних захворювань  на тій, нікому не потрібній, війні. Наразі на Кам’янеччині проживає 350 воїнів-«афганців». Усіх їх у місті та районі пам’ятають,  вшановують під час проведення різних заходів, про них пишуть у газетах, а нещодавно розповіли і у виданій цьогоріч «Книзі пам’яті».

А ще, для увіковічення пам’яті полеглих кам’янчан в Афганістані, в інших військових конфліктах, які відбувалися на території країни та за її межами,  учасників АТО, героїв «Небесної сотні» з ініціативи міської спілки ветеранів Афганістану, при сприянні міської влади, підтримці ради ветеранів міста, міської організації учасників АТО у Молодіжному сквері  було розпочато спорудження Зали бойової слави.  Кошти на зведення комплексу збирали «афганці», рада ветеранів міста, залучалися  благодійні внески містян. На початок серпня  власними силами членів спілки ветеранів Афганістану на місці будівництва було вже встановлено 23 бетонних опори,  на яких мав монтуватися бетонний пояс під стіни із легких металоконструкцій, проведено іншу роботу. Загалом, планувалося  відкриття музею рівно через рік.  
Та днями, під покровом ночі, невідомі двоногі істоти (інакше не назвати) демонтували та вивезли в невідомому напрямку усі опори.
 — По суті, вчинено акт вандалізму, тому  що основна мета проекту — увіковічнення пам’яті полеглих земляків та підвищення рівня патріотичного виховання підростаючого покоління на конкретних прикладах військового героїзму та самопожертви.  Блюзніри, які вчинили це варварство, кинули виклик прогресивним верствам громадськості міста, адже спільний проект воїнів-інтернаціоналістів та учасників АТО підтримала рада ветеранів міста, організовуючи збір коштів шляхом проведення різнопланових благодійних заходів,  — заявив голова міської спілки ветеранів Афганістані Володимир Дудко.
Міськвідділом міліції відкрито кримінальне провадження,   проводяться слідчі дії. Кам’янчани сподіваються,  що  зловмисників розшукають і вони понесуть відповідне покарання.