Хмельницька область не може похвалитися ні найбільшою площею, ні кількістю населення; вона не має велетенських промислових виробництв чи надпотужних агрохолдингів. Головне її багатство – люди! Звичайні пересічні подоляни, але вони талановиті та вигадливі, веселі та оптимістичні. Тому переважно ми найкращі в Україні в усьому тому, що пов’язано саме з людською ініціативою та креативністю. Звісно, є й інші рекорди, де ми найкращі. Отже, погляньмо, в яких сферах подоляни мають загальноукраїнські або й світові рекорди в різні роки за період Незалежності.
Подолянка Ірина Мерлені  стала  першою у світі  чемпіонкою Олімпійських ігор з вільної боротьби серед жінок, що відбулися в Афінах.

Найбільшу кількість пам’ятників  гетьманові Богдану Хмельницькому  має в Україні та світі  місто Хмельницький — чотири.
*  *  *
Хмельничанин Богдан Мазур став  наймолодшим Шевченківським лауреатом    як співавтор пам’ятника «Ангел Скорботи»  та за пам’ятник С. Параджанову, що встановлений у Києві на території кіностудії ім. О. Довженка. Йому  присвоєно Національну премію України імені                 Т. Шевченка  у 28 років.
*  *  *
На День міста хмельничани побили рекорд тайців із запуску небесних ліхтарів. Представниця книги «Національний реєстр рекордів України» зафіксувала запуск 18,1 тисячі ліхтариків. Попередній світовий рекорд, встановлений у Таїланді, — 14 тисяч ліхтариків.
*  *  *
Саме в нашій області відбувся рекордний фестиваль із найбільшою кількістю близнюків, двійнят та трійнят, які одночасно зібралися в одному місці. Представники «Книги рекордів України» зафіксували 88 учасників.
*  *  *
Найбільша «жива» вишита сорочка, яку представили на огляд присутніх хмельничани, складалася з 524 учасників.
*  *  *
Аби залучити якнайбільше туристів, у Кам’янці-Подільському виготовили найбільший сувенірний магнітик. Під час відкриття щорічного туристичного сезону  вони презентували магніт, що в 320 разів більший за звичайний: два метри довжина, висота — 1,25 метра.
*  *  *
Перший добровольчий мобільний шпиталь імені М. Пирогова встановив рекорд із найбільшого кардіографічного обстеження. Воно відбувалося в селах області, здебільшого тих, з яких важко дістатися до міста. Всього кардіографічне обстеження зробили 22433 мешканців у 565 населених пунктах Хмельниччини.
*  *  *
Найперший офіційний футбольний матч в історії незалежної України був зіграний за участю хмельницького «Поділля».  Сталося це 10 лютого 1992 року у закарпатському місті Іршава. У поєдинку попереднього етапу Кубка України зустрілися «Поділля» та «Буковина» (Чернівці). Результат гри – 1:1. Першим м’яч у цьому матчі (одночасно, й найперший м’яч в офіційних матчах незалежної України) на 42 хвилині забив подолянин Віталій Бугай.