На урочистості з нагоди 650-річниці з часу першої писемної згадки про містечко Чорний Острів Хмельницького району, які спів- пали з 25-річчям Незалежності України, у Будинку культури місцевого ліцею зібралося чимало людей. Сюди зійшлися та з‘їхалися ті, для кого Чорний Острів — мала батьківщина, а також шанувальники цього населеного пункту, його культурної спадщини.

Історія селища дуже цікава, насичена подіями, тут жили і працювали талановиті особистості.
Свято розпочалося з вітань. Усім присутнім побажали гарної долі, добра та достатку, мирного неба голова Чорноострівської об‘єднаної територіальної громади Михайло Дзісь, народний депутат України  Сергій Лабазюк, голова Хмельницької районної ради Юрій Мельник, депутат обласної ради Віталій Бандирський, заступник начальника відділу обласної ради Микола Панасюк, який вручив громаді грамоту від обласної ради та інші.
Від імені народного депутата України Олександра Гереги громаді виділили кошти на поточні ремонти, а також презентували і подарували бензокосу.
На святі добрим словом згадували всіх попередніх голів, працівників освіти, медицини та соціальної сфери, а також підприємців, які допомагають громаді.
Щиро вітали учасників зібрання представники єврейської благодійної організації «Хесед Бешт», яку очолює відомий громадський діяч Ігор Ратушний, голова обласної Спілки поляків Франц Міцинський, а також голова Понінківської об’єднаної територіальної громади Григорій Матвіїв і представники Гвардійської ОТГ.
Церемонія святкування продовжилася покладанням квітів до пам’ятника загиблим воїнам-героям та урочистим молебнем у храмах громади за Україну, за тих, хто віддав життя за її Незалежність, за мир, добробут і щастя на рідній землі.
Бажаючі мали можливість побувати у літературно-  краєзнавчому музеї Леоніда Глібова та місцевому костелі, ознайомитися із фотовис- тавкою «Чорний Острів: минуле та сучасне крізь об‘єктив», ярмарком бібліотечних інновацій.
А ще на площі селища влаштували розважально- ігрову програму для дітей. Працювали атракціони та переливався на сонці різними барвами калейдоскоп дитячих малюнків на асфальті, малюків розвеселяли клоуни.
У той час дорослі милувалися різноманітними виробами декоративно-прикладного мистецтва, виготовленими місцевими умільцями. Здивував усіх шоколадно-кавовий вікенд — акція «Кам‘янецька турка в гостях у чорноострівчан».
Свято вирувало допізна. Звучали музика, пісні, виступали народні, художні та етнічні колективи. Всі бажаючі могли поласувати смачними стравами. Мешканці громади щиро дякували організаторам та спонсорам свята, яке їм надовго запам’ятається.