Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України затверджено Порядок прий-няття в експлуатацію і проведення технічного обстеження індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, громадських будинків та будівель і споруд сільськогосподарського призначення I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт.

Порядком встановлено механізм прийняття в експлуатацію таких самочинно збудованих об’єктів, як:
1) збудовані у період з 05.08.1992 року до 12.03.2011 року індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди;
2) збудовані до 12.03.2011 року:
—  громадські будинки І і ІІ категорій складності;
— будівлі і споруди сільськогосподарського призначення І і ІІ категорії складності.
Для  скористання «будівельною амністією» замовнику або його уповноваженій особі необхідно подати в ЦНАП (м. Хмельницький, вул. Соборна, 16) заяву про прийняття в експлуатацію об’єкта, до якої додаються:
— два примірники заповненої декларації;
— звіт про проведення технічного обстеження об’єкта з інформацією щодо можливості його надійної та безпечної експлуатації (крім індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею до 300 квадратних метрів включно, господарських (присадибних) будівель і споруд загальною площею до 100 квадратних метрів включно);
— засвідчені в установленому порядку копії:
— документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об’єкт;
— технічного паспорта (з відміткою про проведене технічне обстеження у випадках, передбачених пунктом 6 розділу II цього Порядку).
Цей пакет документів, буде опрацьовано управлінням Державної архітектурно-будівельної інспекції України у Хмельницькій області безоплатно протягом десяти робочих днів та зареєстровано декларацію про введення об’єкта в експлуатацію. При цьому, штрафи за самочинне будівництво та експлуатацію об’єктів, які не прийняті в експлуатацію, з забудовників стягуватись не будуть.
Закликаємо усіх громадян, чиї самобуди підпадають під «амністію», скористатися нагодою та легалізувати це будівництво. Сподіваємося, що усі вони зможуть реалізувати своє право на узаконення нерухомого майна.