Дуже часто перед ветеранами сучасної війни, перед сім’ями, в яких війна забрала найрідніших, з’являється болюче запитання: як жити далі, чим займатися, як бути корисним для своєї родини та суспільства? Допомогти у вирішенні цих питань прагнуть працівники відділу підтримки ветеранів та членів їхніх сімей, що створений при Хмельницькій районній військовій адміністрації. Нещодавно для учасників бойових дій, сімей загиблих захисників і захисниць України провели перший тренінг, на якому розповідали, як можна започаткувати власну справу, що потрібно, аби отримати грантові кошти для свого бізнесу, інші.

Учасники тренінгу могли поспілкуватися й отримати вичерпні відповіді на свої запитання від Анатолія Катеринчука, голови Хмельницької РВА, Інни Пікало, начальниці відділу підтримки ветеранів та членів їхніх сімей, Олександра Ткачука, ветерана-підприємця, представників центру зайнятості, інших спеціалістів.
Як розповіла Інна Пікало, на перший тренінг зібралося 17 осіб, хоч попередньо передбачали не більше 10. Приїхали навіть ветерани з Вінниччини, адже навчання із започаткування бізнесу викликало в них особливий інтерес. Учасники тренінгу дізналися про те, як можна отримати кошти для власної справи, як правильно написати грантові заявки, адже це важливий крок на шляху втілення таких задумів.
Олександр Ткачук разом із дружиною Яною не мали досвіду в бізнесі. Ця ідея з’явилася у них після повернення Олександра з війни. Вирішили, що займатимуться виробництвом вишиванок. Цю роботу вважали не лише економічно вигідною, а й справою для душі. Ризик став виправданим, бо нині їхнє швейне виробництво розширилося, тут створено 11 робочих місць. Приклад сім’ї Ткачуків мотивує й інших ветеранів займатися бізнесом.
Як розповідає Інна Пікало, серед ідей, озвучених учасниками тренінгу, — бажання створити реабілітаційний центр, займатися тепличним господарством, відкрити кав’ярню, магазин, навіть сміттєпереробне підприємство, інші.
У перспективі подібні консультативні навчання планують проводити в режимі онлайн і для діючих військових. Організатори переконані, що допомога ветеранам війни та сім’ям захисників — це наша їм подяка і наш обов’язок.