Станом на кінець травня в усіх водних об’єктах спостерігається затримка нересту середньонерестуючих видів риб на 10-15 діб.

За науково-біологічним обґрунтуванням Інституту рибного господарства НААН України головним чинником, який визначає часові характеристики підготовки та проходження нересту є температура води, яка своєю чергою, визначається погодними умовами у весняний період. Погодні умови та гідрологічний режим у квітні-травні поточного року середні температури води були нижчими, ніж у попередні роки. В усіх водних об’єктах спостерігалася затримка нересту середньонерестуючих видів риб. Для річки Дністер, де сформований унікальний іхтіокомплекс, який включає стабільні популяції пізньонерестуючих видів, що потребують особливої охорони, навпаки основну роль повинна відігравати природоохоронна парадигма, тому терміни нерестової заборони доцільно продовжити до максимальних термінів, які визначені чинними нормативними документами, тобто на 15 діб.
Повідомляємо, що в нерестовий період любительське та спортивне рибальство дозволяється з берега за межами нерестовищ з використанням гачкових знарядь (добування) вилову з кількістю гачків не більше двох на рибалку або спінінгом з однією штучною приманкою, відповідно до вимог Правил любительського і спортивного рибальства, затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19.09.2022 № 700, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 16.11.2022 № 1412/38748 (із змінами).
Хмельницький рибоохоронний патруль звертається до всіх рибалок-любителів та просить бути максимально відповідальними та суворо дотримуватись встановлених правил рибальства. Повідомити про порушення або отримати додаткову інформацію про нерестову заборону можна за телефоном «гарячої лінії»: (068) 384-98-10.