Це результат роботи Об’єднаного центру з координації пошуку та звільнення військовополонених, який виконав рішення Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. І першмй обмін військовополоненими з рф від 7 серпня 2023 року. Допомогу надали Об’днані Арабські Емірати.

Серед звільнених з російського полону: представників ЗСУ — 130;  Національної гвардії — 55;  Державної прикордонної служби — 38; Національної поліції — 1; 6 цивільних, які були незаконно позбавлені волі. Україна віддала на обмін 248 росіян.

Понад 90% українських військовополонених  стверджують, що зазнали катувань з боку росіян. Як розповів керівник прес-служби Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко, стан здоров'я більшості українських військовослужбовців поганий. Колишні полонені потребують медичної допомоги та реабілітації, а також страждають від хронічних захворювань. Зокрема, вони мають проблеми з травною системою. Чимало колишніх полонених відчувають проблеми з ногами, оскільки були змушені багато часу проводити стоячи, а також з зубами – через відсутність стоматологічної допомоги.

За словами Яценка, щонайменше два тижні після повернення з полону триватиме первинна реабілітація, яка включатиме медичну допомогу та бесіди з психологами. Після цього будуть вжиті заходи, які сприятимуть реінтеграції колишніх ув'язнених у суспільство. «Є в Україні розроблена програма, є досвід, є лікарі, є психологи, зокрема, які професійно займаються тими, хто повернувся з полону є напрацьовані методики», – розповів він.