Тридцятивосьмирічний житель Завханського аймаку (провінції) на заході Монголії наївся м’яса бабака, заразився бубонною чумою, після чого помер – про це повідомляє монгольський ресурс Montsame. Це вже третій такий випадок у цій країні.

Перед тим від бубонної чуми загинув сорокадворічний чоловік, житель провінції Ховд, а першим помер п’ятнадцятилітній підліток із аймаку Гов-Алтай. Також випадки зараження небезпечною хворобою зафіксовані в Китаї, в регіоні внутрішня Монголія через смерть людини влада заблокувала на карантин ціле містечко. Не дивлячись на те, що полювання на бабаків в Монголії заборонено, м'ясо цих гризунів тут вважають делікатесом, та ігнорують заборону.

Монгольський центр спостережень за зоонозними захворюваннями повідомив, що сімнадцять із двадцяти однієї провінцій  під загрозою зараження, всього з початку року зареєстровано дванадцять підозр на чуму, чотири з яких підтверджені лабораторними дослідами.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, бубонна чума найбільш розповсюджена форма цієї небезпечної хвороби, вона швидко переходить в більш важку форму – легеневу. Збудник має здатність зберігатись в природі протягом сотень років, а свою назву отримав через надмірно збільшені лімфатичні вузли на тілі людини.

Чи варто боятись нової пандемії на тлі SARS-CoV-2, вирішувати вам. Медики запевняють,  що подібні спалахи не виняток не тільки в Китаї, Монголії, а й у Демократичні Республіці Конго, Перу, та Мадагаскарі. Інформація ВООЗ свідчить про те, що з 2010-го по 2015-й рік у світі зареєстровано 3248 випадків захворювання чумою, з них 584 – смертельні.

Поки у двадцяти п’яти людей, з якими спілкувався останній загиблий, інфекцію не виявили.