Американська компанія, розробник ракетно–космічної техніки Firefly Aerospace Inc., власник якої український бізнесмен Максим Поляков, успішно провела перші  передстартові випробування своєї ракети «Alpha».

За даними компанії, всі чотири двигуни «Reaver» першого ступеня пропрацювали 35 секунд, створюючи неймовірний тиск на вогнетривкі дефлектори стенда. Під час випробувань вони пройшли перевірку вектора тяги, потужності та стабільності роботи. Firefly Aerospace Inc. зазначає, що це випробування стало одним із найважливіших напередодні першого польоту ракетоносія. За словами Макса Полякова, застосування нового комплексу стане великою віхою для компанії.

– Ми будуємо велику космічну вертикаль, куди входить багато компаній, і незабаром будемо готові надавати весь спектр послуг у космічній галузі – від запуску корисних вантажів і виробництва супутників, до систем управління та аналізу отриманих даних, – зазначив Поляков. – Це доведе молодому поколінню, що ми здатні виробляти потужний інтелектуальний продукт, що космос – це не мрія, а реальність. Я вкладаю багато зусиль і коштів у розвиток науки в Україні, ми започаткували роботу семи  інжинірингових шкіл і плануємо розвивати цей напрям. Сподіваюся, що запуск «Alpha» додасть мотивації студентам і учням.

На даний час ракетний носій «Firefly Alpha» перебуває на космодромі «Ванденберг» (Каліфорнія, США), перший політ намічено на кінець осені 2020 року. Компанія Firefly Aerospace започаткувала конкурс «Dream», у якому можуть взяти участь усі охочі, а проекти переможців будуть реалізовані в ракеті та відправляться в космос.

Довідка: Firefly Aerospace – створена у 2014 році в Техасі (США), приватна американська компанія, котра веде розробку сімейства ракетоносіїв легкого класу нового покоління. У Дніпрі Firefly Aerospace має власний R&D-центр і цех експериментального виробництва малих ракетних вузлів із подальшим лабораторним тестуванням.

У червні 2018 року Firefly уклала угоду про стартові послуги  із британською Surrey Satellite Technology Limited (SSTL) на забезпечення у 2020-2022 рр. запусків малих супутників за допомогою РН нового покоління «Firefly Alpha».

Firefly належить до прихильників ідеї «нового космосу», яку просувають американські SpaceX, Virgin Galactic, Blue Origin (йдеться про розширення доступу до космосу за рахунок інновацій для зниження вартості пусків, а також за рахунок подолання адміністративних і логістичних обмежень, пов'язаних із залежністю від національних космічних інститутів). Штаб-квартира Firefly базується у Техасі, офіси компанії працюють у Вашингтоні, Токіо (Японія) і м. Дніпрі (Україна). Фінансування Firefly здійснює венчурний фонд Noosphere Ventures (Менло-Парк, Каліфорнія), заснований вихідцем із України бізнесменом Максимом Поляковим, відомим насамперед проектами в IT-секторі.