Новий історико-культурний проект, що дозволяє подорожувати історичними пам’ятками Західного Поділля онлайн та дізнаватися цікаву інформацію в рамках заочної екскурсії почав свою дію, повідомляє пресслужба Хмельницької обласної державної адміністрації.

Наразі кожен охочий може переглянути наступні чотири екскурсії:

- «Маленький ключ великого шляху: Жванець, Кудринці, Чорнокозинці»;

- «Твердиня над Збручем: Скала-Подільська»;

- «Castrum Rubrum: Червоногород»;

- «Західний форпост Гедиміновичів: Теребовля та Чортків».

Для реалізації проекту було пройдено декілька етапів його формування. Для початку організатори вивчили історію замків, опрацювали цікаві документи та створили сценарій. Після чого розпочали зйомки безпосередньо самі туристичні відео у форматі уроків. У відеоекскурсах взяли участь відомі історики та археологи, що являються фахівцями у галузі часів середньовіччя.

Новостворений проект є дуже актуальним, оскільки для відеолекцій було обрано історичні пам’ятки, які є менш відомими від фортець Кам’янець-Подільського чи Хотина. У онлайн-екскурсіях є дуже багато цінної інформації як для туристичних цілей, так і для галузі вивчення історичного краєзнавства, пам’яткознавства, так і мікроісторії.

Проект був створений завдяки гранту та договору, підписаному між Німецьким культурним центром “Ґете-Інститут” при Посольстві Федеративної Республіки Німеччини в Україні та Хмельницьким обласним центром туризму і краєзнавства учнівської молоді за фінансової підтримки Дому Європи (House of Europe).

Дмитро Ващук – організатор проекту, кандидат історичних наук, керівник гуртків Хмельницького обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді.