Національна стратегія передбачає створення безбар’єрного простору в Україні за шістьма основними напрямками: фізична, інформаційна, суспільна, економічна, цифрова та освітня безбар’єрність, повідомляє пресслужба Хмельницької обласної державної адміністрації.

Метою безбар’єрного простору в Україні є урахування особливостей потреб кожного громадянина.

Розглянемо кожен з шести напрямків окремо:

  • Фізичний – пропонується вдосконалити контроль доступності громадського простору, а саме створити сприятливі та комфортні умови для людей із різними потребами починаючи від проектування та будівництва архітектурних об’єктів..
  • Інформаційний – планується ряд заходів для налагодження доступу до медіапродукції, послуг, виборчих та судових процесів, інформації, що надає держава, для людей, які мають порушення зору, слуху та різними рівнями комунікації.
  • Цифровий – адаптування зручності онлайн-ресурсів для користувачів різного віку та забезпечення усього населення країни швидкісним інтернетом.
  • Суспільний – планують вжити заходи, що дозволять кожному активно брати участь у соціальній сфері. А саме долучатимуть більше жінок до політики, підтримуватимуть молодіжні громадські організації, попереджатимуть старіння нації.
  • Освітній – у планах забезпечити кожну людину без виключення можливістю отримувати освіту протягом життя незалежно від віку чи особливості потреб учнів. Для цього пропонують удосконалити вміння викладачів подавати інформацію та розробити відповідну програму навчання для різних охочих навчатися.
  • Економічний – у планах оптимізація пільгового оподаткування та кредитування для різних людей та стимулювання підприємців працевлаштовувати людей з особливими потребами більше, ніж зазначено законом. Це зможе сприяти покращенню економічного простору країни.