Сьогодні в День пам’яті Чорнобильської трагедії в Хмельницькому вшанували пам’ять героїв-ліквідаторів та жертв найбільшої техногенної катастрофи в історії людства. 37 років тому на четвертому реакторі Чорнобильської атомної електростанції стався вибух, який призвів до неймовірних втрат. В ті дні з наслідками аварії боролися пожежники, персонал ЧАЕС, військовослужбовці, будівельники, вчені, медики – кожен на своєму місці намагався зробити максимум, щоб зменшити страшні наслідки вибуху. Загалом у ліквідації аварії взяли участь понад 600 тисяч людей. Світ досі оговтується від наслідків Чорнобильської аварії.

Вшанувати пам’ять героїв-пожежників, які були першими в боротьбі з небезпечним атомом, прийшли представники влади міста та області, духовенства та небайдужі хмельничани. Квіти поклали до пам’ятника «Героям Чорнобиля – пожежникам», розташованого на вулиці Героїв Чорнобиля, поблизу Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області. Данину пам’яті віддали усім тим, хто став жертвою техногенної катастрофи, біля пам’ятника «Героям та жертвам Чорнобиля», що на перехресті вулиць Кам’янецької та Прибузької.
Сьогодні у Хмельницькому проживає 1110 осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них 816 - брали участь у ліквідації аварії на ЧАЕС. Влада міста не залишається осторонь та докладає максимум зусиль для підтримки цієї категорії громадян.
Відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» здійснюються компенсаційні виплати, а це – компенсація на продукти харчування, відшкодування проїзду та оздоровлення у санаторно-курортних закладах, виплата додаткових відпусток, пільги на житлово-комунальні послуги, медичне забезпечення тощо. Так, у 1 кварталі 2023 року на ці цілі використано 1,3 млн. грн.
Забезпечення учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС путівками на санаторно-курортне лікування. У зв’язку з відсутністю в 2023 році фінансування з державного бюджету, на оздоровлення постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС 1 категорії з міського бюджету виділено 1,9 млн. грн для придбання путівок на санаторно-курортне оздоровлення.
Громадяни цієї категорії, що мають інвалідність, також мають можливість оздоровитись у Рекреаційному центрі «Берег надії», що у с. Головчинці.
Щодо питання придбання ліків учасниками ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС за пільговими рецептами управління праці та соціального захисту населення, відповідно до кошторисних призначень на 2023 рік, уклало договори з Комунальною аптекою «Віола» на відшкодування за ліки, відпущені згідно з пільговими рецептами, для осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС. Безкоштовно ліки отримують близько 300 осіб на місяць.
Згідно з рішенням Хмельницької міської ради «Про надання дружинам (чоловікам) померлих учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС додаткової пільги в розмірі 50% на оплату житлово – комунальних послуг (разом 100%) з січня по грудень 2023 року», надається пільга за рахунок коштів міського бюджету.