У Державному історико-культурному заповіднику «Межибіж» вже ліквідували всі пошкодження, яких він зазнав внаслідок ворожого обстрілу Хмельниччини. Про це кореспондентові Укрінформу розповів директор заповідника Олег Погорілець.

«Всі пошкодження, які були виявлені в процесі огляду одразу після вибуху, тобто розбиті вікна, вибиті двері, шибки, зірваний дах, ми усунули. Ми усе робили своїми руками за допомоги наших друзів та волонтерів, а також завдяки підтримці Західноукраїнської спілки музеїв та фонду ALIPH (Міжнародний альянс захисту культурної спадщині в зоні конфліктів ALIPH Foundation – ред.)», - зазначив Погорілець.

За його словами, на випадок подібних ситуацій наразі у заповіднику під основним дахом облаштовують додатковий. Він захищатиме від потрапляння води в приміщення, де розташовані експозиції та фонди, якщо основний дах буде пошкоджений.

Погорілець додав, що заповіднику зараз найбільше потрібні плівка, дерев’яні рейки та OSB-плити, адже треба накрити великі площі. Цим забезпечують благодійники і директор заповідника сподівається на їхню підтримку в подальшому.

Як повідомляв Укрінформ, унаслідок обстрілу росіянами Хмельниччини вночі 19 серпня зазнав пошкоджень Державний історико-культурний заповідник «Межибіж». Тоді після атаки російською армією в області були пошкоджені сотні будинків, школи, комунальні заклади.