Упродовж 2023 року Укрпошта спільно з KSE Foundation в рамках програми «Захисток: Безпечна освіта» облаштували 5 укриттів для закладів загальної середньої освіти. Завдяки вирученим донатним коштам з марки «ПТН ПНХ!», яку національний поштовий оператор презентував до річниці повномасштабної війни, понад 1600 українських школярів мають можливість навчатися офлайн.

Нещодавно до очної форми здобуття освіти повернулися учні Гімназії №5 в місті Шепетівка. Увесь минулий рік діти змушені були навчатися в змішаному режимі: тиждень у навчальному закладі з облаштованим укриттям, а тиждень – онлайн. Даний освітній заклад має спеціальні, інклюзивні та загальноосвітні навчальні класи: 22% учнів – діти з особливими освітніми потребами, а 80% мають статус соціально незахищених. 

Укриття знаходиться в будівлі поруч, за кілька сотень метрів від гімназії. Приміщення розраховане на 120 учнів, у тому числі дітей зі спецкласів. У сховищі було проведено капітальний ремонт, придбано лавки та м’які пуфи.

«Для повноцінної та якісної освіти важливий контакт вчителя з дитиною. Хочу зазначити, що більшість наших учнів – напівсироти, малозабезпечені, багатодітні сім'ї, у яких немає особистих комп’ютерів для навчання онлайн. Нарешті ми можемо не тільки перебувати в комфортних та безпечних умовах, а й повноцінно навчатися», – розповідає директорка Олена Пипич.