Минулими вихідними в місті Джидда, що в Саудівській Аравії, відбулася нарада радників із національної безпеки та зовнішньої політики понад 40 країн.

Обговорювали формулу миру, запропоновану президентом Зеленськимй.
Дуже важлива у цьому саміті участь Китаю, адже він спочатку фактично допомагав росії у війні проти нас. Але нині все очевидніше, що росія втрачає підтримку Піднебесної. По-перше, Китай потребує українського зерна як для себе, так і для своїх африканських сателітів, якими він опікується. А кремль — всупереч інтересам Піднебесної — зірвав зернову угоду. По-друге, москва лише ускладнює геополітичні ігри Пекіна. «Триденна війна» затягується, у світі виникає тренд на покарання агресора, який об’єднує проти себе дедалі більше країн. Тож у Пекіна один вихід: поступово зливати москву.
Участь Китаю в проукраїнському форумі — це ще й спроба порозумітися з американською стороною. Якщо китайсько-американських домовленостей буде досягнуто, то Пекін змусить москву підпорядковуватися волі дорослих гравців. Це не складно, зважаючи, що Китай на сьогодні практично повністю контролює всю зовнішню торгівлю рф, а також — значну частину її економіки.
Та чому росію не запросили на зустріч у Саудівській Аравії? Відносини Саудівської Аравії і росії складні та досить неоднозначні, адже обидві країни одночасно партнери й супротивники. Саудівська Аравія зараз купує багато російської нафти за дешевшою ціною, їй це вигідно, хоча часто вони конкурують і навіть ворогують, кажуть експерти.
Цікаво, що за останні роки існування СРСР Саудівська Аравія різко збільшила видобуток нафти й завалила світові ринки власною сировиною. Радянський Союз вже не міг заробляти достатньо нафтодоларів. Власне тоді араби змогли покалічити радянську економіку, й це допомогло перемогти в холодній війні. Такий сценарій може повторитися, але поки Саудівська Аравія вирішила дати останній шанс дипломатії.
А щодо важливих подій на військовому напрямі, то варто згадати, що Збройні сили України завдали ракетного удару по Чонгарському і Генічеському автомобільних мостах, які з’єднують окупований Крим із материковою Україною. Раніше Чонгарський міст, який використовується для доставки боєприпасів і палива з окупованого Криму російському угрупованню на південному сході України, обстріляли 22 червня, тепер — знову. «Наші військові ставлять під сумнів недоторканність багатьох об’єктів, які в росії вважалися захищеними на 100 відсотків», — заявив секретар РНБО України Олексій Данилов. А поблизу порту Новоросійська морські дрони (безекіпажні катери) атакували російський десантний корабель і танкер. «Після цього російський флот вже не здається таким невразливим, — зазначив представник ГУР Міноборони Андрій Юсов. — Тому окупанти не можуть почувати себе у безпеці на всіх територіях», — додав він.
Тим часом пропутінська партія «єдина росія» сформувала список кандидатів на «вибори». Їх планують провести на окупованих територіях 8, 9 та 10 вересня цього року. Вже є 50 охочих потрапити до так званої «Херсонської обласної думи». Список кандидатів очолили «виконувач обов’язків губернатора» захопленої частини Херсонщини Володимир Сальдо, «секретар Херсонського відділення» партії «єдина росія» Ігор Кастюкевич  та «директорка» хлібозаводу в Новій Каховці Олена Дмитрук. У списку кандидатів також є вчителі, лікарі, підприємці та соціальні працівники.
Повідомляють, що жителі окупованої частини Херсонської області зможуть голосувати на «виборах» за російським або українським паспортом, або навіть за водійським посвідченням.
На окупованій частині Запорізької області також відбулася конференція «єдиної росії», затвердили список кандидатів на так звані вибори, до якого увійшли 60 осіб. У населених пунктах, наближених до лінії фронту, окупанти запланували дострокове «виїзне голосування». Воно має відбутися 31 серпня.
Члени «виборчої комісії» будуть разом з автоматниками ходити по домівках і наполегливо пропонувати взяти участь у голосуванні.
Також від партії «єдина росія» висувається соратник Януковича — Дмитро Табачник. Зараз він радник «виконувача обов’язків губернатора» Запорізької області і намагатиметься отримати керівну посаду в «законодавчих зборах» тимчасово окупованої частини Запорізької області.
Колишні депутати від ОПЗЖ та Опоблоку, які залишилися в окупації та перейшли на бік росії, розбіглися по різних партіях. Так вони зображають штучну конкуренцію.
Потрапити до окупаційних органів влади — це можливість накласти свою лапку на якийсь бізнес. Тому в Маріуполі зараз точиться запекла боротьба за місця у партійних списках «єдиної росії». Всі розуміють, що партія путіна повинна перемогти та отримає більшість в окупованій «міській раді». В інтересах окупантів та їхніх прихильників отримати чималі гроші з бюджету і фондів росії та набити свої кишені.
Попри те розраховують, що так звані місцеві вибори стануть черговим обґрунтуванням, чому не можна звільнити ці українські території та вивести звідти збройні сили росії. Проте окупантів і зрадників ненавиділи в усі часи. Так і тепер. Тож кожен крок потворної раші лише посилює цю ненависть і поглиблює її ізоляцію від світу.