З початку повномасштабної російсько-української війни під час повітряних тривог мені якось не випадало бувати в укритті. Але тиждень тому тривога застала мене в самісінькому центрі Хмельницького. Після почутих звуків вибухів довелося іти в найближче укриття. Це було звичайне пристосоване підвальне приміщення, облаштоване місцями для сидіння. Там було світло й вода. Зрештою, умови створені більш-менш нормальні. Однак облуплені стіни волого дихали цвіллю, і вже за десять хвилин декому з присутніх, астматикам, довелося користуватися інгалятором. На щастя, тривога тривала недовго. Але ми встигли послухати розповідь жінки, яка сиділа поруч, про те, як під час кожної тривоги в укриття іде її п’ятирічний син разом з іншими дітками в дитячому садку. Як вихователі їх будять під час денного сну й, заплаканих і знервованих, ведуть в укриття. Або ж взагалі вкладають там спати. І яким би вимитим і побіленим не було приміщення в підвалі, у більшості з них панує сирість. Тому завжди є ризик захворіти на різноманітного роду алергії, бронхіти, інші хвороби. І саме там, ховаючись від ракетної загрози, мусять перебувати діти, і дошкільного, і шкільного віку.

Як висловити весь наш гнів від того, що ворожа агресія змушує наших дітей страждати? Як передати глибину нашого горя від загибелі українських дітей? З початку війни вбито уже 502 дитини (поранено — 1097). Серед останніх жертв агресора — восьмирічний Володя з Івано-Франківщини. На Херсонщині кілька днів тому загинули разом з батьками братик та сестричка: Артему не було ще дванадцяти років, а малесенька Софійка мала тільки три тижні від народження…
Загалом за минулий тиждень Україна зазнала багато масованих ракетних ударів та обстрілів. Лишень минулого вівторка, 15 серпня, росія бомбардувала ракетами сім областей. Ракети, до речі, виготовлені у росії у квітні цього року, і там використано близько 30 іноземних мікросхем, — ось вам і ефективність економічних санкцій! Під час обстрілу було зруйновано промислове підприємство у Луцьку — три людини загинуло, три поранено. Двоє поранених у Дніпрі. У Львові уламки ракет спричинили пожежі багатоквартирних житлових будинків, 19 чоловік постраждало. Вибухи було чути й на Хмельниччині — працювала ППО. Цей сумний перелік поповнюється кожного дня — ворог прагне повністю знекровити нашу країну.
Саме тому на тлі цієї народної трагедії особливо цинічними й неприпустимими видаються намагання заробити на війні. Ще не забулися курячі яйця по 17 гривень за штуку, як ось нове повідомлення: Міноборони України закупило куртки та шоломи для ЗСУ за ціною, яка завищена утричі. Ще восени було укладено контракт з однією з турецьких фірм на постачання літнього одягу для військових. Ціна однієї куртки зазначалася у розмірі 29 доларів. Однак уже на кордоні ціна змінилася і становила 86 доларів. Відповідно дивним чином куртки стали зимовими. І партія одягу загальною вартістю 142 тисяч доларів уже коштувала 421 тисячу.
Дещо раніше, минулого місяця, стало відомо, що на передову було поставлено 40 тисяч неякісних медичних аптечок. Про це однією з перших повідомила Оксана Корчинська, медична координаторка та волонтерка. Саме вона розповіла, що до складу аптечок входять турнікети (засоби для тимчасової зупинки кровотечі, що накладаються на пошкоджену кінцівку), які неможливо застосувати, бо вони просто рвуться. Неякісний турнікет Оксана Корчинська назвала «смертю бійця», адже він не дає змоги вчасно зупинити кровотечу. Навіть важко уявити, що зараз, у лиху воєнну годину, хтось хоче заробляти на крові й смертях. Чи є межа ницості?!
Втім у державі триває боротьба з корупцією. Нещодавно Президент Володимир Зеленський заявив, що в Україні буде звільнено всіх керівників обласних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Про це він сказав після спеціального засідання Ради національної безпеки і оборони, де йшла мова про результати перевірки «військкоматів»: «Наші рішення. Звільняємо всіх обласних «воєнкомів». Керувати цією системою мають люди, які точно знають, що таке війна та чому цинізм і хабарництво під час війни — це державна зрада. Натомість воїни, які пройшли фронт або які не можуть бути в окопах, бо втратили здоров’я, втратили кінцівки, але зберегли свою гідність і не мають цинізму, — саме їм можна довірити цю систему комплектування».
Також Президент зауважив, що на сьогодні вже відкрито 112 кримінальних проваджень щодо посадовців «військкоматів», оголошено 33 підозри.
Минулого вівторка українців ошелешила заява керівника апарату генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Стіана Єнссена про те, що одним з «рішень» для війни може бути відмова України від своїх територій в обмін на членство в НАТО.
У Міністерстві закордонних справ різко відреагували на цю заяву, наголосивши, що вважають неприйнятними розмови про можливе прийняття нашої держави до Північноатлантичного альянсу в обмін на відмову від частини території на користь росії. А секретар РНБО Олексій Данілов назвав цю заяву «дивним вкидом», зазначивши, що абсолютно незрозуміло, для чого це зроблено.
Ми продовжуємо воювати. Війна буде тривалою. Необхідно усвідомити, що час заспокійливих мантр типу «закінчимо за два тижні», «до наступної осені чи весни» давно минув. Точиться кривава війна, наймасштабніша після Другої світової. Мусимо згуртуватися, стати єдиними. Наша доля вирішується не лише на передовій. Кожен з нас у тилу повинен — нехай по краплинці — допомагати українським воїнам. Тоді переможемо.