«Польсько-українська співпраця та перспективи відбудови України» - семінар на таку тему проведено у місті Хмельницькому. Захід відбувся за участі органів влади та бізнесу Польщі й України, в рамках проекту Центру стратегічних досліджень Варшавського інституту підприємництва (CSS WEI) «Польський сервіс відбудови України».

Метою проекту є підтримка відбудови України на основі економічного розвитку через польсько-українську економічну співпрацю. Йшлося про можливості економічної співпраці з Польщею, доступні польські інструменти для сприяння такій співпраці, залучення польських бізнес-партнерів та інвестицій. У семінарі взяв участь заступник міського голови – директор Департаменту інфраструктури міста Василь Новачок.
«Ще 1997 року місто Хмельницький підписало угоду про побратимські зв’язки з містом Чеханов (Польща) у різних сферах: економічній, освітній, медичній, культурній. Крім того, останніми роками дуже гарно співпрацювали й з іншими містами Польщі: Варшава, Жешув, Люблін, Краків. В результаті співпраці мали дуже потрібну гуманітарну допомогу на початку великої війни, яка тоді була конче необхідною, адже з того, що було потрібно людям і військовим, тут, на теренах України, знайти було дуже важко. Важко переоцінити і ту величезну допомогу, передану у 2022 році. Тільки для міста Хмельницького у перші дні війни було доставлено більше 100 радіостанцій, які зразу поїхали на передову, понад 100 генераторів, автомобіль швидкої допомоги, апарат МРТ, рентген-апарат, 5 автобусів, величезна кількість медикаментів, аптечок і навіть продукти харчування, з якими на початку повномасштабної війни була величезна проблема. Ще раз щиро дякую від хмельничан польському народу за таку підтримку. Зараз інший час, інший рівень і виклики. Бачимо, що все частіше російська пропаганда намагається розділити, розсварити, розколоти і вбити клин між двома братніми народами, і дуже важливо, щоб усі присутні тут робили все для того, аби виникало розуміння в людей, з якими ми спілкуємось, що відбувається і що потрібно робити для того, щоб наші народи не розсварити.
Сьогодні бізнесу не потрібна риба, йому потрібна вудка, інструмент. В переважної більшості, я переконаний, ці вудки є, але насправді їх для бізнесу багато не буває. Бізнесу завжди чогось може не вистачати: десь фінансового ресурсу, десь технології, обладнання. У теперішній час найбільша проблема з робочими руками. Війна триває. Величезна кількість українських фахівців зараз боронять Європу на передовій, на сході та півдні України. Власне, з такими викликами маємо боротися. Переконаний, що результатом сьогоднішнього заходу буде можливість отримати якнайбільше «вудок», інструментів для представників бізнесу з обох сторін», - зазначив Василь Новачок.
Посадовець також розповів про Індустріальний парк, що будують у Хмельницькому, наголосивши, що цей проект буде цікавим для бізнесу: «Це майже 100 га поля для бізнесу, до якого ми зараз ведемо всі необхідні комунікації, готуємо дорогу. Там є можливість працювати. Будемо щиро вдячні вам у розвитку важливого для Хмельницького й України проекту».