Після короткочасного відносного затишшя, минулого тижня Хмельниччина, як і вся Україна, пережила три поспіль нічних атаки ракет та дронів-камікадзе. І хоч силам протиповітряної оборони вдалося успішно відбити ці атаки, частина жителів області черговий раз все ж постраждала. На щастя, обійшлося без людських жертв, а уламки збитих шахедів викликали окремі пожежі, пошкодження дахів та вибили вікна.

Менше пощастило львів’янам: там дрони-камікадзе у вівторок все-таки прорвалися крізь протиповітряну оборону і влучили у складські приміщення, де зберігалися вікна, побутова хімія та гуманітарна допомога благодійної місії КАРІТАС-СПЕС, і вбили одного чоловіка.  Загалом, за словами мера Львова Андрія Садового, збитки складуть «сотні мільйонів». І військові, й цивільні експерти пояснюють таку активізацію рашистів підготовкою до масованих   повітряних ударів по енергооб’єктах напередодні зими. Для цього вони й перевіряють щільність наших засобів ППО та ефективність їхньої роботи. Очевидно, кількість і якість цих засобів зростає, а захисники також готуються відбивати атаки ворога.
Але, слухаючи ці тривожні повідомлення, укотре переконуюся у слушності сумного жарту моїх командирів під час служби у військах ППО, що стовідсоткова ефективність роботи ппошників — це «наші танки на ворожих аеродромах»! А тепер додалися ще й пускові установки ракет та дронів-камікадзе поблизу кордонів України, які, здається, поки немає чим знищити. Так що спокій найближчим часом нам навіть не снитиметься, бо нічне виття сирен не дасть спокійно спати…
Але, схоже, що число тих росіян, які також не будуть «спокійно спати», тепер значно зросте. Бо вдалий удар британськими ракетами Storm Shadow по судноремонтному заводу ім. Орджонікідзе в Севастополі, де знищені дизель-електричний підводний човен «Ростов-на-Дону» та великий десантний корабель «Мінськ», свідчить про майстерність наших воїнів, що не може не позбавити спокою вище керівництво росії. Тим більше, що українські морські безпілотники в південно-західній частині Чорного моря того ж дня завдали пошкоджень двом рашистським кораблям. Принаймні у мережі з’явилося відео атаки з їхніх камер, а також фото, на яких одне з цих суден тягнуть буксири. Якщо війна на морі й далі йтиме такими ж темпами, а морські дрони, схоже, тепер уже серійно виробляються, то незабаром від російського чорноморського флоту залишаться тільки спогади. То ж нехай і до цього готується агресор.
Схоже, що не будуть спокійно спати і наші високопоставлені корупціонери, бо для них настають дуже важкі часи. Після інтерв’ю Володимира Зеленського  CNN, у якому він визнав, що в Україні є корупція, але вона не пов’язана з американською допомогою і коштами тамтешніх платників податків, президент США призначив спецпредставником з економічного відновлення України, колишнього міністра торгівлі США Пенні Пріцкер, предки якої у кінці позаминулого століття емігрували з Київщини. Вона стежитиме за тим, як наші високопосадовці розпоряджаються американською економічною допомогою. Пенні Пріцкер свого часу рознесла в друзки фінансову імперію наркобаронів Мексики. Тому нашим доморощеним корупціонерам і крадіям у поєдинку з нею нічого не світить…
У Німеччині в очному форматі відбулося вже 15-те засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн», у якому вперше взяв участь новий міністр оборони України Рустем Умєров. Напевно, найважливішим його підсумком є заява міністра оборони США Ллойда Остіна про те, що обіцяні Вашингтоном танки «Абрамс», вже незабаром прибудуть до України. «З часу нашої останньої зустрічі ми виділили загалом понад два мільярди доларів допомоги. Ці пакети включали критично потрібну протиповітряну оборону, снаряди та обладнання для розмінування», — відзначив очільник Пентагону. За його словами, загалом США та партнери України виділили понад 76 мільярдів доларів прямої безпекової допомоги для оборони України і «зараз ці пожертви демонструють глибоку рішучість близько 50 країн, які зібралися тут».
Тобто, всі сподівання очільників країни-агресора і пропагандистські та спецслужбівські іпсошні зусилля задля скорочення допомоги та зменшення підтримки України у світі, поки що не дали помітних результатів. А передача Україні 45 танків, з них 30 Leopard 1 та 15 модернізованих Т-72, про що повідомив міністр оборони Данії  Троелс Лунд Поульсен, свідчить, що лідери країн-союзників ще не «втомилися від війни» так критично, як про це волають кремлівські пропагандисти.
А ще минулого тижня у центрі уваги опинився Нестор Шуфрич. Він став фігурантом кримінального провадження щодо російської шпигунської мережі, яку створив співробітник ФСБ рф та колишній народний депутат, ексзаступник секретаря РНБО Володимир Сівкович.  За даними слідства, Шуфрич, нібито, тісно співпрацював із російським агентом та за його завданням поширював кремлівську пропаганду в російських та українських медіа. Його звинувачують у зраді Батьківщини.
Співробітники СБУ  провели обшуки  в його будинку в Козині Київської області і знайшли  там георгіївські стрічки, медалі та кітелі збройних сил рф. А також документ, датований липнем 2014 року, з планом автономії для Донецької та Луганської областей у складі рф. Однак для отримання цього документа не потрібно було проводити обшуки, адже його офіційно оприлюднено ще в тому ж таки 2014 році. Дивно, що правоохоронці до минулого тижня його зовсім не помічали. Так само, як і всю його антиукраїнську діяльність протягом, принаймні, останніх років 20. Печерський суд відправив Шуфрича у СІЗО на 60 діб без можливості внесення застави. Залишається тільки сподіватися, що він отримає «по заслугах». Як і його соратники по партії, які й досі засідають у Верховній Раді. Напевно, вже і їм треба починати готуватися до зміни місць проживання на менш комфортні…