Напад терористичної організації ХАМАС на Ізраїль, внаслідок якого загинуло майже півтори тисячі людей, серед них — жінки та діти, ще раз засвідчив, як багато в нашому світі агресії, жорстокості, непокараного зла. Ізраїль завдав у відповідь удару по Сектору Гази, оголосивши про намір іти до кінця, аби нищити терористів.

Україна, як і Євросоюз, США та багато інших країн, засудили напад на Ізраїль — про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України. В документі наголошується на непохитній підтримці  нашою державою  Ізраїлю в його праві на захист та зусиллях задля протидії терористичним актам. Зазначається також, що критично важливо, аби протистояння надалі не призводило до зростання кількості жертв серед мирного населення з обох сторін конфлікту як Ізраїлю, так і Палестини. У заяві висловлюється впевненість, що справедливий і стійкий мир на Близькому Сході може бути реалізований у рамках виконання сторонами резолюцій Ради Безпеки ООН та інших домовленостей.
І на тлі нової війни якось другоряднішими для світу стали повідомлення про нашу криваву війну з російськими загарбниками. Тож зрозуміле занепокоєння українців — чи не  відволікатиметься  внаслідок цього увага світової спільноти від війни в нашій державі? Чи не зменшиться розмір допомоги, яку надають нам США та країни Європи? Адже,  незважаючи на  мужність і звитягу наших воїнів, голіруч ворога ніяк не подолати — потрібна зброя, якої у нас, на жаль, немає.
До того ж Сполучені Штати відразу почали планувати військову допомогу Ізраїлю, спрямувавши до його узбережжя  кілька авіаносців,  есмінців та крейсер.
Втім, здається, оптимізму нам додав президент США Джо Байден. За його словами, Сполучені Штати здатні допомагати й Україні, й Ізраїлю, підтримуючи при цьому «загальну міжнародну оборону». Джо Байден проситиме Конгрес про надання спільного пакета військової допомоги Україні та Ізраїлю на суму понад 2 мільярди доларів.
Власне про те, що підтримка США залишається незмінною, свідчить і приїзд до України спеціальної представниці США з питань економічного відновлення України Пенні  Пріцкер. Поважна гостя зустрілася з Президентом України Володимиром Зеленським, з яким обговорила важливі питання енергетики, відновлення та економіки.
За словами Пенні  Пріцкер, підготовку до післявоєнного відновлення нашої країни треба починати уже нині, попри те, що бойові дії тривають. Потрібно допомагати Україні продовжувати реформи, які допоможуть залучати все більше і більше інвестицій в Україну, сказала вона. Пані  Пріцкер  зазначила, що американські приватні компанії хотіли б інвестувати в українську енергетику, аграрний сектор, житло, інфраструктуру, видобуток корисних копалин тощо. Однак, щоб зробити такі інвестиції безпечними, Україна повинна провести реформи, які забезпечують підзвітність та прозорість.
Думаю, усім зрозуміло, що ключові слова тут — підзвітність та прозорість. А наше домашнє завдання залишається незмінним — позбутися корупції. Коли нарешті виконаємо його?
Продовжує допомагати нам і Євросоюз: Європарламент підтримав виділення Україні 50 мільярдів євро на наступні чотири роки. 33 мільярди євро з цієї допомоги надаватимуться у вигляді кредитів, 17 мільярдів — у вигляді грантів. Одна з головних вимог євродепутатів — використання заморожених російських активів для відбудови нашої держави. Ще одна вимога — фінансування не можуть отримувати компанії з олігархічним впливом. Справедливі вимоги, правда ж?
Ще одна з вагомих міжнародних подій, якими був насичений минулий тиждень, — парламентські вибори у Польщі. Країні, яка відразу після повномасштабного вторгнення  росії  в нашу державу щиро подала нам братерську руку допомоги. Підтримку нашої сусідки важко оцінити. Згодом, щоправда, у польсько-українських стосунках з’явилася певна напруга, пов’язана з імпортом зерна. Тож результати виборів у Польщі для України теж дуже важливі: чи не зміниться державна політика відносно нашої країни?
Отож, на виборах перемогла партія «Право і справедливість» (35,3 відсотка голосів), яка нині при владі. Опозиційна ліберальна «Громадянська коаліція» набрала 30,7 відсотка. Втім експерти стверджували ще раніше, змін у ставленні до України очікувати не варто. Адже обидві політичні сили, які набрали найбільше голосів, засуджують російську агресію та підтримують Україну. Це, звісно, заспокоює, адже дружба і підтримка нині для нас надто багато важать.
У ніч на 17 жовтня наші військові завдали удару по аеродромах поблизу тимчасово окупованих Бердянська та Луганська: знищено 9 вертольотів, іншу наземну техніку. Згодом з’явилося повідомлення, що було застосовано ракети ATACMS. Президент України Володимир Зеленський підтвердив використання ракет ATACMS. У своєму відеозверненні він подякував усім, хто воює і працює заради України. А ще — всім, хто допомагає: «І сьогодні особлива вдячність Сполученим Штатам. Наші домовленості з президентом Байденом виконуються. Виконуються дуже влучно — «атакамси» себе показали».
Влучність нам потрібна нині, як ніколи. І тверда рука, і міцний дух. Головне — не зневірюватися. Будьмо єдиними!