17 жовтня 2023 року Верховна Рада України не підтримала у другому читанні законопроєкт №10037, яким Уряд і комітет ВРУ з питань бюджету пропонували вилучити з місцевих бюджетів «військовий» ПДФО з 1 жовтня 2023 року. Нагадаємо, його ухвалення для бюджетів територіальних громад означатиме втрату 20 млрд гривень у поточному і 65 млрд гривень у 2024 році.

Нагадаємо, Асоціація міст України виступає проти вилучення у територіальних громад податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) від оподаткування доходів у вигляді грошового забезпечення, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу та звернулась з відповідними зверненнями до Президента України, Верховного Головнокомандувача Збройних сил України Володимира Зеленського, до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.
Органи місцевого самоврядування Хмельниччини підтримують позицію Асоціації міст України і вимагають зберегти у місцевих бюджетах такий податок. Зокрема, свої звернення ухвалили обранці Славутської, Хмельницької, Нетішинської, Деражнянської, Ізяславської, Кам’янець-Подільської, Шепетівської міських, Крупецької, Теофіпольської, Новоушицької, Летичівської, Віньковецької селищних рад.
Крім того, очільники громад-членів АМУ в Хмельницькій області, за підсумками засідання регіонального відділення Асоціації міст України, яке відбулось 19 вересня, ухвалили спільне і чітке рішення: скерувати звернення Хмельницького РВ АМУ, за підписом голови регіонального відділення, мера Хмельницького Олександра Симчишина, до усіх депутатів з Хмельниччини й усіх партій і фракцій у ВР, Президента, Премʼєра, голови Верховної Ради щодо недопущення вилучення у громад «військового» ПДФО.
Наразі законопроєкт №10037 відправлено Парламентом на повторне друге читання зі скороченим терміном подачі поправок, отже є можливість підтримки профільним Комітетом ВРУ, а потім і Парламентом України позиції Асоціації міст України про збереження «військового» ПДФО в місцевих бюджетах з обов’язковим встановленням вимоги про перерахунок 70% від нього на сили безпеки та оборони.
В АМУ наголошують, що це дозволить військовим підрозділам й надалі отримувати забезпечення з місцевих бюджетів швидко та доступно. Більше того, підтримка поправки про визначення в Кодексі прямого права місцевого самоврядування допомагати військовим підрозділам, дасть можливість громадам фінансувати розвиток виробництва для ВПК.
“Асоціація міст України, від імені 1031 сільських, селищних, міських громад, дякує народним депутатам, які утримались від голосування за законопроєкт №10037, чим забезпечили можливість спільної боротьби військових підрозділів і місцевого самоврядування проти рф, зберегли життя наших військовослужбовців, які отримуватимуть необхідну допомогу вчасно”, - зазначили в АМУ.