Хіба маємо право скаржитися на втому? Ми, хто живе в тилу, спить у теплому ліжку, спокійно п’є вранці каву, навчається чи працює. Більше того, займається спортом, навіть їде кудись відпочивати у відпустку, аби, мовляв, морально не вигоріти, не відчувати дискомфорт. Одне слово, наче війна не в Україні, а за її межами.

То чому б, власне, не розслабитися і не поскаржитися на втому? Багатьох з тих, хто нарікає, ще на початку повномасштабної війни заколисали обіцянки-байки різноманітних експертів про два-три тижні до Перемоги. І жили вони собі відносно спокійно, час від часу бадьоро вигукуючи «Слава ЗСУ!». Сподіваючись, що ось-ось Збройні сили, мов якийсь супергерой, одним ударом відрубають усі голови нашому ворогу і забезпечать нам Перемогу. Необхідно усвідомити, що Збройні сили України — це наші сини, чоловіки, батьки, брати. А війна — це кров, біль, смерть. Гинуть найкращі, найвідважніші. Ось така ціна наших спокійних ранків та вечорів. Багато хто з нас надто далекі від війни. Але нині мусимо бути в державі одним організмом, усіляко допомагаючи фронту. Можете пожертвувати гроші — жертвуйте, навіть кілька гривень ваших може врятувати життя нашого захисника. Можете плести маскувальні сітки? Тоді до роботи, адже це теж порятунок для наших воїнів. Нам не можна втомлюватися. Ми повинні дихати воєдино, аби забезпечити фронт усім необхідним.
Тим дикішим і цинічнішим на тлі нашої визвольної війни видається черговий корупційний скандал: екс-заступника міністра оборони України підозрюють у розкраданні майже мільярда гривень державних коштів. Саме на таку суму придбано партію неякісної військової форми у приватної компанії. І нині, холодної пори року, в умовах ведення інтенсивних бойових дій цю форму неможливо використати, бо вона просто непридатна для цього! Як ми з усім цим можемо йти до Європи? Хто нас таких там чекає? Невже і в цю лиху воєнну годину думка про особисту наживу затьмарює розум?
До речі, у звіті Єврокомісії про виконання Україною рекомендацій для початку переговорів про вступ до Євросоюзу зазначається, що чотири із семи критеріїв, які були поставлені перед нашою державою, визнано цілком виконаними. А от подальше посилення боротьби з корупцією вважається неповністю завершеним. Адже ця вимога передбачає, зокрема, призначення нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та директора НАБУ.
За кілька днів до оприлюднення звіту Україну з неоголошеним візитом відвідала Урсула фон дер Ляєн, Президентка Єврокомісії. Поважна гостя виступила у Верховній Раді України.
Вона висловила впевненість, що ухвалення історичного рішення про початок процесу переговорів щодо вступу до Євросоюзу може відбутися вже цього року, адже, за її словами, розмах і глибина реформ, через які пройшла Україна, вражають.
Дуже важливою для нашої країни і надалі залишається підтримка міжнародних партнерів. Особливої ваги вона набирає нині, коли триває війна Ізраїлю з ХАМАС, й увага до російсько-української війна стає не такою пильною. Позицію Європи висловила Урсула фон дер Ляєн, наголосивши, що метою Європейського Союзу повинен лишатися стійкий і справедливий мир в Україні, а не заморожений конфлікт. І найкращий спосіб забезпечити Україні стабільність і процвітання у середньостроковій та довгостроковій перспективі — це членство в Європейському Союзі.
Президент України Володимир Зеленський переконаний, що Україна буде в ЄС: «І ми прийдемо до цього, зокрема, завдяки трансформації нашої держави — внутрішній трансформації, яка відповідає інтересам наших людей».
Що стосується Сполучених Штатів, то Володимир Зеленський закликав Конгрес США зберегти військову допомогу Україні. Він зауважив, що альтернативою може стати ризик нападу росії на країну НАТО. Адміністрація президента Байдена і надалі наполягає на наданні допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на суму 106 мільярдів доларів одним пакетом. За словами речниці Білого дому Карін Жан-П’єр, адміністрація переконана, що і Демократична, і Республіканська партії в Конгресі проголосують за ухвалення широкого запиту президента Байдена.
Однозначно тішить новина, що до Румунії з Нідерландів прибуло п’ять літаків F-16, на яких зможуть навчатися українські пілоти. Фахівці зазначають, що навчання триватиме не менше п’яти місяців. Нехай воно вже якнайшвидше почнеться, адже, знаємо, перевагу в повітрі, на жаль, постійно має ворог.
На завершення сумна нота. Третього листопада російська ракета «Іскандер-М» вдарила по особовому складу 128-ої окремої гірсько-штурмової бригади в одному з прифронтових сіл у Запорізькій області. Загинуло 19 військовослужбовців, понад 50 поранено, постраждали й місцеві мешканці. Воїнів зібрали там для нагородження з нагоди Дня артилериста.
Міністр оборони Рустем Умєров запевнив, що будуть з’ясовані всі обставини того, що сталося. Доручено провести повну перевірку за фактом цієї трагедії. Сподіваємося, що об’єктивне розслідування розставить усі крапки над «і».
Не маємо права прощати загибель наших захисників. Мусимо бути сильними й нещадними. Не маємо права втомитися.