Днями у соцмережах знову з’явилася нав’язлива інформація про звільнення Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Правда, прессекретар Президента України Сергій Никифоров заперечив це. А секретар комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко зазначив, що коментарі влади про відставку генерала Залужного — це гра з народом.

Велика кількість військових вважають, що вся відповідальність за цю відставку, або, люби Боже правду, вигнання і з’їдання В. Залужного, лягає на В. Зеленського. З цього приводу свою думку висловив генерал-майор запасу ЗСУ Сергій Кривонос. Мовляв, нині правду навряд чи ми дізнаємося, бо указ міг бути написаний, але не підписаний, зареєстрований, проте не виставлений. Реально генерал Залужний зустрічався із Зеленським, вони спілкувалися. Генерал наголосив, що ситуація не стала спокійною, а бажання влади прибрати Головнокомандувача залишилося великим. Політолог Цибулько констатував той факт, що влада Зеленського почала полювання на відьом. Приміром, ось арештували чи не найкращого комбата 518-го батальйону “Дике поле” Андрія Малахова, який за останні лише два роки війни подолав шлях від старшого лейтенанта до майора, кілька разів був поранений, має багато державних нагород. Майора арештовано без права внесення застави і лише за те, що має свою думку, яка йде всупереч із провладною.
Екскомандир “Азову” Жорін відреагував на заяви щодо приєднання Закарпаття до Угорщини. Цією “іграшкою” забавляється лідер угорської партії правого спрямування “Мі Хозанк” (Моя Батьківщина) Ласло Тороцкаї. Заробляючи дешеві бали у свого електорату, він стверджує, що в разі поразки України у війні з росією, Угорщина приєднає до себе Закарпаття. Подібні нездорові апетити мадяр він озвучив на конференції своєї партії. Так ось, Максим Жорін сказав, що рф для України є серйозним ворогом. Але Угорщина, намагаючись відтяпати у цей надскладний час територію від України, може втратити й свої землі. Як кажуть у таких випадках, не зазіхай на чуже, бо свого позбудешся. А ще, як мовиться, теж догрався Орбан, бо форинт впав більше ніж на один відсоток щодо євро, а це найбільше серед аналогів ринків, що розвиваються. А ще це плата Орбану за його заяви, що Україна не отримає допомоги ЄС. Нагадаємо, що Орбан наклав у грудні минулого року вето про виділення Україні 50 мільярдів євро протягом 2024-2027 років.
Не знаю, чим закінчилася зустріч Кулеби і Єрмака з міністром МЗС Угорщини Сіярто. Останній заявив, що “попереду — довгий шлях” до зустрічі Орбана і Зеленського. Як на мене, присутність нашого міністра МЗС Д. Кулеби з угорським колегою цілком виправдана. Проте, що тут, в Ужгороді, робив керівник Офісу Президента Єрмак, для мене не зрозуміло. Адже щось не пам’ятаю з історії міжнародних стосунків України з іншими державами, щоб там були присутні керівники АП України. І ще одне, сумніваюся, що “авторитет” керівника Офісу Президента вряд чи послужить добрій справі налагодження добросусідських стосунків України та Угорщини.
Ще одна подія, якою маніпулюють і яку придумали кремлівські словоблуди, це про якусь атаку F-16С ВПС Румунії по об’єктах російських окупантів у Херсонській області. Зокрема, геббельсівські задрипанці стверджують, що з міста Констанца злетів бойовий літак Румунії і добряче довбанув бази ординців. Як на мене, було б непогано, щоб насправді так сталося. Однак згодом з’ясувалося, що на своєму озброєнні ВПС Румунії не мають таких літаків, а в місті Констанца ніколи не дислокувалися 86 авіабаза ВПС Румунії. Словом, як завжди москалі насловоблудили і добряче збрехали.
Втішила й досить гарна новина: Україна вперше в історії проходить опалюваний сезон на газу власного видобутку. На сьогодні в сховищах майже 10 мільярдів кубів газу. У Кабміні наголосили, що “Нафтогаз України” і ДП “Укргазвидобудування” збільшили обсяги власного продукту на 11 відсотків, а також відкрили нові свердловини запасів голубого палива. А що заважало це зробити всім нашим попереднім президентам та прем’єрам? Бо Україна таки була в повній економічній та політичній залежності від ординців. Нерідко за газ вона бездумно розраховувалася із москалями літаками, ракетами, танками, кораблями. Словом, усією зброєю, якою рашисти тепер знищують Україну. До речі, нині ЄС готується виключити можливість продовження угоди з росією щодо транзиту газу через Україну після того, як термін її дії закінчиться в кінці цього року. Влада ЄС аргументує це тим, що навіть країни, які найбільше залежать від російського газу, включаючи Австрію та Словаччину, зможуть знайти його альтернативні джерела для себе.