Бюджет Хмельницької громади на 2024 рік сформований із дефіцитом, але вже зараз є позитивні тенденції, що брак коштів вдасться перекрити. Пріоритетний напрямок кошторису – допомога війську.

Як громада допомагає Збройним силам, підтримує ініціативи щодо посилення обороноздатності, відновлюється після російських обстрілів та налагоджує міжнародну співпрацю, – в інтерв’ю Укрінформу розповів міський голова Хмельницького Олександр Симчишин.

ЧЕРЕЗ ВИЛУЧЕННЯ «ВІЙСЬКОВОГО» ПДФО БЮДЖЕТ ВТРАТИВ ПОНАД 1,2 МЛРД ГРН

- Кошторис Хмельницької громади на цей рік дефіцитний та розрахований на 10-11 місяців через вилучення «військового» ПДФО. Ви висловлювали сподівання, що нестачу коштів вдасться перекрити завдяки перевиконанню бюджету. Які зараз тенденції щодо цього в громаді?

- Цей бюджет – найпроблемніший. Головна причина в тому, що 1 млрд 245 млн грн, які раніше надходили до міського кошторису, спрямували до державного бюджету. Йдеться про кошти, які називають «військовим» ПДФО, але це, окрім того, ще й податок на доходи фізичних осіб надзвичайників, поліції і, фактично, всіх Сил оборони. По суті, це – прямі втрати міського бюджету. З іншого боку, ми розуміємо, що зараз усі сили мають спрямовуватися на військо і вважаємо, що ці кошти – внесок міського бюджету в оборону, окрім військового та інших податків.

Зважаючи на це, ми мали дефіцитний бюджет, залишили нестачу по заробітній платі та енергоносіях. Але у нас є позитивна динаміка за січень-лютий. Тут щиро дякую платникам податків. У нас більше ФОПів 1-ї, 2-ї та 3-ї груп реєструється, ніж у попередні роки. Дякувати Богу, критично не зменшується кількість робочих місць, бо в одних підприємствах їх менше, в інших – більше. Завдяки цьому в січні та лютому ми виконали і перевиконали дохідну частину.

Сьогодні у нас відбулася сесія (13 березня, – ред.), на якій ми спрямували величезний фінансовий ресурс на військо. Окрім того, перекрили 95 млн грн дефіциту, який був, тобто спрямували ці гроші на зарплату бюджетникам. Дефіцит у нас ще залишається, але він – мінімальний. Якщо, дасть Бог, усе буде добре, то динаміка й за березень поки що позитивна. Думаю, що у травні ми ліквідуємо дефіцит і матимемо в подальшому ресурс, який спрямовуватимемо на оборону.

У ПРІОРИТЕТІ – СИЛИ ОБОРОНИ

- Скільки коштів громада із початку року спрямувала на обороноздатність?

- Ті 1 млрд 245 млн – по суті, участь Хмельницької громади в обороноздатності. Бо, як нас запевнили, кошти підуть на дрони, снаряди, коптери. Нам, до речі, дуже би хотілося вже це все бачити. Якби ми цими коштами розпоряджалися самі, могли би показати дрони, квадрокоптери, антидрони, радіоелектроніку і багато чого іншого.

У грудні, голосуючи за базовий бюджет і розуміючи, що він – дефіцитний, ми все одно визначили головним пріоритетом Сили оборони. У нас є кілька механізмів, аби їм допомоги.

Перший – прямі кошти на військові частини та інші підрозділи. Ми виділяємо гроші у вигляді субвенцій і перераховуємо їх на рахунки військових частин або спецпідрозділів Сил оборони, а вони ними розпоряджаються. Перераховуємо на підставі листів, з якими вони до нас звертаються. У грудні у такий спосіб ми виділили 208 млн грн і профінансували їх, відповідно, за січень. На сесії виділили ще 137 млн грн і впродовж тижня-двох їх профінансуємо. Це ремонти автомобільної та військової техніки, придбання будь-якого обладнання, засобів, які визначають командири або керівники Сил оборони.

Окремо додали на сесії 126 млн і ще 61 млн, які виділяємо на виконком під чітке цільове призначення – придбання дронів і квадрокоптерів. Станом на зараз за ці кошти ми купили і передали 1160 FPV-дронів сьомої, восьмої, десятої модифікацій, FPV-дрони з тепловізором і 119 квадрокоптерів. Ми купуємо дорогі квадрокоптери: DJІ Mavic 3Т з тепловізором, DJІ Matriсе 30T із тепловізором і Autel EVO Max 4T із тепловізором. Тендери відбулися, чекаємо поставок цього і наступного тижня.

Паралельно в різних організаціях та установах є власна збірка. До червня плануємо зібрати 1,5 тис. FPV-дронів, і далі виділятимемо на цей напрямок кошти.

Ще є видатки на програму національного спротиву, через яку фінансуємо переважно територіальну оборону – на це передбачено 16,5 млн грн.

Окрім того, ми звільняємо військові частини від загальнообов’язкових платежів до міського бюджету, аби вони могли спрямувати ці кошти на власні потреби.

Маємо також матеріальні виплати чинним, демобілізованим військовослужбовцям, на лікування і реабілітацію поранених, а також родинам загиблих. На ці цілі ми теж додали кошти на сесії. Компенсуємо поховання сім’ям Героїв.

Ще виділили 6 млн грн на унікальну програму ґрантової підтримки, яка пов’язана винятково з обороноздатністю. Проєкти, розробки, ідеї, ініціативи, які будуть визначені спеціальною комісією за трьома напрямками (електронне обладнання, програмне забезпечення, засоби спецзахисту), фінансуватимуться як ґранти з міського бюджету.

Окрім того, на 150 млн грн купили військових облігацій. Якщо це все зібрати, то з початку року ми понад 700 млн грн виділили на обороноздатність. Сюди не включаємо підтримку ВПО, будівництво укриттів, медичну допомогу, пільговий проїзд, безкоштовне харчування дітей військовослужбовців в усіх наших навчальних закладах.

ПОСТАЧАЛЬНИКИ ВИКОНУЮТЬ УСІ ДОГОВОРИ ЩОДО ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ВІЙСЬКОВИХ

- А FPV-дрони, які передаєте військовим, українського виробництва?

- Ми, на жаль, не маємо права купувати за кордоном, це все – українські виробники. Думаю, всі прекрасно розуміють, що Китай масово постачає запчастини або готову продукцію під українські підприємства. У нас різні виробники, ми оголошуємо тендери малими партіями, щоб не зривати поставок. Поки проблем немає і на кінець минулого року ми стовідсотково купили все, що планували. Цього року теж усе заплановане придбали, постачальники не підводять. Деколи, звичайно, є питання щодо якості та браку, але все замінюють, допрошивають, і, в принципі, всі договори виконуються.

- Зараз Хмельницький практично щотижня передає квадрокоптери та FPV-дрони військовим. Чи вдасться такі темпи зберегти до кінця року?

- Ми навіть і частіше, ніж раз на тиждень, передаємо це нашим військовим. Ми не передаємо по 3-5 одиниць, як дехто. Мінімальна передача – це 50, і після тих 100, 300, 400 FPV-дронів, які ми передавали раніше, якось трохи ніби й соромно. Бо ми розуміємо, що 50 FPV-дронів на фронті – це, насправді, мізер. По суті, до 1 травня у нас майже всі поставки розписані.

З іншого боку, ми розуміємо, що на зміну FPV-дронам на фронті може прийти щось інше. Ще у лютому минулого року більшість людей не мали уявлення, що таке FPV-дрони. Технології і протидія стосовно них дуже швидко рухаються вперед.

Думаю, що знову буде якийсь технологічний вибух, з’явиться щось нове, то ми і його закуповуватимемо. Будемо сподіватися, що збережемо цю тенденцію. Принаймні, такі задачі є. Ми дуже розраховуємо і на дрони власної збірки.

- Ви згадали про програму ґрантової підтримки ініціатив, пов’язаних із покращенням обороноздатності. Чи є вже подані заявки і виділені на них кошти?

- На цю програму закладено 12 млн грн, 6 млн з яких ми вже виділили і ця цифра не є сталою, бо залежить від кількості поданих проєктів.

Із понеділка (18 березня, – ред.) ми вже прийматимемо проєкти. Після того, як ми повідомили про цю програму (в кінці січня, – ред.), до нас зверталися чимало людей, які цікавилися, висловлювали думки щодо дронів для наземного розмінування, програмного забезпечення, спецобладнання, інших видів FPV-дронів, засобів РЕБ. Коли почнемо приймати документи, вже бачитимемо конкретні проєкти. Відбір здійснюватиме комісія, у складі якої є військові, і вони обиратимуть максимально практичні проєкти, які допомагатимуть підвищувати нашу обороноздатність.

ПРАЦЮЮЧИЙ БІЗНЕС Є ЗАПОРУКОЮ ДОПОМОГИ ВІЙСЬКУ

- Пам’ятаю, що минулого року з місцевого бюджету бізнесу компенсували частину вартості придбання генераторів і старлінків. Чи є в громаді цього року програми підтримки для бізнесу, який наповнює місцевий бюджет?

- Бізнесу, всім тим хто створює робочі місця, платить заробітну плату, хто є самозайнятим і платить єдиний податок і взагалі працює, треба дякувати. Усі ті програми, які в нас були, збережені. Ми розуміємо, що працююча економіка – це запорука допомоги Силам оборони.

Дякувати Богу, взимку не довелося використовувати старлінки та генератори, але, як на мене, ця терористична держава не била по нашій енергетиці, бо знала, що в нас все це є. Кожна кав’ярня, кіоск, всі школи, садочки, лікарні, комунальні підприємства були забезпечені старлінком і генератором, тому їм особливо б це нічого не дало. Ми були готові до будь-яких викликів у енергетиці.

У нас залишилися програми відшкодування відсотків за взятими кредитами для закупівлі обладнання. Ми відновили програму відшкодування за участь у платних всеукраїнських та міжнародних виставках, щоб наш виробник міг виходити на інші ринки, більше продавати, і відповідно, більше завозити валюти і покращувати свої позиції.

- Як місто відновлюється після атак росіян? Чи є з цим труднощі?

- Це постійна робота. У січні була ракетна атака, навіть на початку березня нас атакували БПлА. Зараз фактично щоночі щось летить, багато з того збивається, за це треба дякувати силам ППО і нашим мобільним вогневим групам, які роблять величезну і складну роботу. Але час від часу щось прилітає і завдає великих збитків.

Програма «єВідновлення» – один зі способів, як ми разом із державою допомагаємо людям, але є і наші програми. Зокрема, це програма допомоги постраждалим від терористичних актів, ракетних атак, через яку ми виплачуємо людям матеріальну допомогу. Два тижні тому були цифри за друге півріччя 2023 року та січень 2024 року, відповідно до яких ми десь 13 млн грн виплатили людям на ліквідацію наслідків того всього тероризму.

Всі наші служби реагують дуже швидко, якщо щось прилітає. Дуже важливо, щоб не гинули і не отримували поранень люди, а те все матеріальне відновлюється. У нас, на жаль, під час ракетної атаки в січні загинули троє цивільних людей, позаминулого року – молода дівчина, чимало поранених цивільних і це – найстрашніше. А так все ми відновлюємо оперативно.

ДИПЛОМАТІЯ НА РІВНІ МЕРІВ ТЕЖ ДОПОМАГАЄ УКРАЇНІ

- Нещодавно ви були в поїздці у Німеччині та Чехії. Чи видалася вона продуктивною для Хмельницького?

- Такі поїздки мають неймовірну політичну функцію. Спілкування МЗС, послів, президентів, прем’єрів і окремо – міських голів, депутатів, бізнесу, освітян, – це зовсім інші рівні.

Упродовж тих чотирьох днів, які ми провели у Дрездені та Празі, постійно спілкувалися з бізнесом, освітянами, працівниками місцевих органів влади, депутатами. Я побачив, наскільки необхідне таке спілкування. Рівень підтримки у Дрездені, Штутгарті, Празі – величезний, але люди звикають до реалій і живуть своїм життям, у них – інші проблеми.

Я вмикав CNN о 7-й ранку у Дрездені і України там – дуже мало. Набагато менше, ніж «Моссаду», «Хезболли» і Сектора Гази з Ізраїлем. У Дрездені щопонеділка проходить проросійська акція з вимогою не допомагати Україні і таких речей російська терористична держава робить дуже багато. Як на мене, мали би бути похідні групи амбасадорів, які би їздили і постійно спілкувалися. Це військові, волонтери, ветерани, місцеве самоврядування.

Я там розповідав, що поки ми з вами обговорюємо проєкти, мої діти у Хмельницькому сидять в укритті школи по 2-3 години, бо знову летять ракети. Коли в Одесі загинуло 12 людей, з яких п’ятеро діток, а наймолодшій дитині – 3 місяці, там у людей одразу з'являються сльози на очах і розуміння, наскільки Україні треба допомагати, бо цивільних українців убивають.

Ми раніше такі речі практикували в онлайн-форматі, коли я включався і виступав на сесіях та форумах, і далі ми це робимо. Дуже важливо, щоб люди розуміли, що у нас відбувається не просто із півторахвилинного сюжету в новинах і якогось повідомлення в соцмережах, а з реального живого спілкування.

Щодо конкретики з тієї поїздки, ми маємо комунікацію між нашими двома школами та школами Дрездена і Штутгата, між нашими двома університетами і технічним університетом Дрездена, між нашими медичними закладами, бізнес-спільнотами. Ця комунікація та обмін досвідом дають нам можливість отримувати суттєву підтримку. На літо ми також домовилися про оздоровлення у Празі, Дрездені, Штутгарті дітей наших загиблих, поранених, полонених, зниклих безвісти військовослужбовців. Ми спілкуємося і щодо допомоги у покращенні громадського транспорту, зокрема автобусів та тролейбусів.

Одне з ключових питань, навколо якого ми почали розмову, – реабілітація поранених. У Хмельницькому ми будуємо центр психічного здоров’я і реабілітації. Зараз розробляється проєктно-кошторисна документація і безпосередньо в Німеччині ми говорили про допомогу обладнанням для фізичної реабілітації. Там зараз розглядають цей варіант, обговорюється можливість долучення до співфінансування цього проєкту. Для нас також цінний досвід Німеччини у протезуванні та реабілітації.

Вважаю цю поїздку однозначно вдалою, з хорошими результатами. Ми повернулися, а комунікація продовжується, але вже на рівні директорів шкіл, керівників медичних закладів, начальників управлінь в онлайн-форматі. Тобто це – конкретна робота, а не просто декларація.