Асиметричні дії, до яких змушені вдаватися сили оборони України через неспівмірність військових потуг з агресором, минулого тижня дали довгоочікуваний результат. Так системне знищення російського чорноморського флоту дало можливість забезпечити роботу українського морського коридору вже у цілодобовому режимі, не випрошуючи при цьому ніяких дозволів у агресора на проходження Чорним морем торговельних суден. А впродовж найближчих двох-трьох тижнів цим коридором можуть бути здійснені перші контейнерні перевезення. Принаймні командування Військово-морського флоту України дає на це свій дозвіл.

Напевно, несподіваними для ворога виявилися й удари безпілотників по нафтопереробній галузі. Дрони СБУ з початку року атакували 12 нафтопереробних заводів у рф. Минулого тижня спалахнули НПЗ у Ростовській, Рязанській і Калузькій областях та на Кубані. А ще горіли Новокуйбишевський, Куйбишевський та Сизранський НПЗ, які розташовані майже за тисячу кілометрів від українського кордону. Тепер на болотах чухають тім’я, бо не можуть зрозуміти «чим же то нам прилетіло?» Тим часом фахівці вже підрахували, що загалом пошкоджені заводи за рік переробляли близько 25 мільйонів тонн нафти, що складає понад 10 відсотків усієї нафтопереробки рф.
Споглядаючи фаєршоу на «исконных территориях», ставимо риторичні запитання: по-перше, завдяки яким технологічним рішенням вдається забезпечувати високу точність влучання наших безпілотників по російських НПЗ на таких великих відстанях? І по-друге, як нашим дронам вдається долати своєрідний «пояс» із систем РЕБ завширшки кілька десятків кілометрів на кордоні з росією, про що раніше писали західні ЗМІ?
Палаючі НПЗ та бої у Бєлгородській і Курській областях, які ведуть бійці Російського добровольчого корпусу та Сибірського батальйону, дуже гарно підсвітили фарс, який у рф чомусь назвали «виборами президента».
Та й Бог із ним, тим фарсом, якби він не зачепив тимчасово окупованих українських територій, куди приперлися тисячі росгвардійців і бойовиків приватних військових компаній, які під виглядом охорони «виборчих дільниць», насправді зганяння туди під дулами автоматів місцевих жителів. І попри шалені кошти, витрачені по всьому світу на кампанію з визнання кремлівського диктатора легітимно обраним, 55 країн – членів Організації Об’єднаних Націй підписали спільну заяву, в якій засудили проведення на тимчасово окупованій території України «виборів» путіна.
А напередодні «волевиявлення» вітчизняне Міністерство закордонних справ попередило: «Примусове залучення до участі у так званих «виборах» мільйонів громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях або під примусом були переміщені на територію рф, є так само незаконним. Зазначене, у поєднанні з відсутністю будь-яких ознак відповідності виборчої кампанії у рф загальновизнаним демократичним принципам і стандартам проведення виборів, усуненням опонентів російської влади ставить під сумнів об’єктивність і легітимність будь-яких результатів цих «псевдовиборів».
Але саме дії російських добровольців, напевно, викликали посилення обстрілів прикордонних районів Сумщини. І якщо раніше це були переважно міномети і ствольна артилерія, то тепер задіяно все, що в агресора є поблизу, в тому числі і реактивні системи залпового вогню. Зруйновано чимало населених пунктів, з яких люди змушені терміново евакуйовуватися.
І вже зовсім безпрецедентна ситуація склалася у процесі підготовки до другого читання законопроєкту №8371, який має назву «Про захист національної і громадської безпеки, прав і свобод людини у сфері релігійних організацій». У листі на імʼя керівництва і депутатів Верховної Ради України від адвокатської контори американського адвоката Роберта Амстердама, яка представляє інтереси Української православної церкви Московського патріархату, містяться прямі погрози тим депутатам, які проголосують за прийняття цього закону.
Зрозуміло, що члени комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянули текст листа і прийняли рішення звернутися до Служби Безпеки України, аби її співробітники «проінформували про ситуацію своїх американських колег». Крім того, комітет запропонував керівництву ВРУ включити цей законопроєкт до порядку денного на найближче засідання, оскільки його за основу підтримали всі члени комітету.
Наскільки погрози, викладені у листі (а там згадана і Глобальна програма санкцій США, відома як Акт Сергія Магнітського, і можливі кримінальні переслідування депутатів) уплинуть на рішення народних обранців, покаже час. Але, здається, це перший випадок в історії українського парламентаризму, коли ще на етапі підготовки законопроєкту зарубіжна адвокатська контора погрожує народним депутатам незалежної держави розправою у випадку прийняття відповідного закону. Щось не доводилося чути, щоб подібні листи надходили до держдуми рф. Що це, випадковість чи вказівник, чиї вуха там стирчать?