За десять років війни, яких тільки «глибоких занепокоєнь» ми не чули. Здається, прозвучали вони всіма провідними мовами світу. Та ось біда: більшість із них забувалися тієї ж миті, як у «висловлювальника» закривався рот, бо ж викликав ту «занепокоєність» один кривавий чоловічок з однієї зазомбованої країни, то й окрім порожніх слів ніхто із західних лідерів нічого йому протиставляти не збирався. А навіщо, коли нафтогазодолари текли їм і північними, і південними, і ще якимись там потоками.

Та, виявляється, є й інший вид їхнього занепокоєння. І цього разу його викликав зовсім не агресор, а… його жертва. Бо систематична «бавовна», яку тепер сіють на нафтопереробних підприємствах рф українські дрони, бачите, породила вже реальну стурбованість на Заході. Принаймні такий висновок можна зробити з публікації у впливовій Financial Timts, у якій всезнаючі анонімні джерела назвали дії українських сил оборони «зухвалими атаками», якими, нібито дуже не задоволені в Білому домі. Ну, бо ж ця «зухвалість» така очевидна для західного ока. Це ж не постійні масовані ракетні, бомбові, дронові і артилерійські удари агресора по містах і селах України. Їм до цього діла немає. А ось нафтопереробку агресора палити не можна, бо від цього зростає ціна нафти у світі. Це ж не кров українських чоловіків, жінок і дітей, яка для них нічого не коштує…
І те «занепокоєння» миттю пригнало до Києва не кого-небудь, а радника президента США з національної безпеки  Джейкоба Саллівана, з вимогою припинити і не нагнітати, бо може бути помста. Схоже, що приклад Папи Римського виявився заразним, бо не до росії пан радник метнувся із вагомими вимогами негайно припинити убивства і руйнування, а до України, яка, здається, нарешті намацала таки нафтове яйце Кощія кремлівського, і, того й дивися, добереться ще й до його золотої голки.
І треба ж такому трапитися, що і містер Салліван, і учасники Київського безпекового форуму, на який з’їхалися численні  іноземні делегації опинилися у столиці України саме тоді, коли ворог завдав масованих повітряних  ударів по Києву, Харкову, Запоріжжю, Хмельницькому, Вінниці, Львову, Дніпру та інших містах і областях.
А вранці 21 березня рештки однієї з ракет упали навіть на київському Подолі за кількасот метрів від готелю, де зупинилися учасники та через кілька годин стартував сам міжнародний захід. Іноземцям першу ніч перебування у Києві довелося провести у бомбосховищі. Де рятувався пан Салліван, не відомо. Як не відомо і те, чи не здалася йому ціна на нафту в світі не такою вже й високою у порівнянні з відчуттями, які охопили його тоді, коли вили сирени і з неба падали російські ракети.
А на запитання, чому саме навесні ворог вирішив завдати нищівного удару по енергетиці, експерти відповідають, що путін вважає, ніби зараз дуже вдалий момент для остаточного перелому ходу війни на свою користь. Тому саме у наступні 3-4 місяці він кине всі свої військові сили і політичні козирі на те, щоб отримати нарешті омріяний бліцкриг. А демонстративне ураження греблі ДніпроГЕС вісьмома ракетами — це ще й елемент психічної атаки. Мовляв, ми готові на все, тому краще погоджуйтеся на перемовини. І ракета на території Польщі також не випадковість, а проба НАТО на «слабо», якої альянс не витримав, і війна з росією в нього стала ще на крок ближчою.
Так воно чи ні, покаже час. Але останні події свідчать, що бункерний дід від своїх намірів знищити Україну не відмовився, а тому ми не маємо іншого вибору, як протриматися за будь-яку ціну, і тоді вже росія опиниться в тій ямі, в яку намагається загнати нас.
А ще минулого тижня занепокоєння громадян викликали чутки про значне підвищення ціни на електроенергію через пошкодження електростанцій, обладнання і мереж. Та поки що є тільки лист про наміри (меморандум) до керівництва Міжнародного валютного фонду, в якому українська влада допускає поступове підвищення комунальних тарифів для населення під час війни та після її закінчення. Проте міністр енергетики Герман Галущенко, коментуючи обстріли росіян, хоч і не виключив можливості підвищення тарифів на електрику, але заявив, що наразі немає рішень щодо їх перегляду.
А ось для курців (та й їхніх родин також) є погані новини, бо Кабмін зареєстрував проєкт Закону України №11090, який передбачає перегляд ставок акцизного податку на тютюнові вироби з прив’язкою до євро для наповнення державного бюджету. І відбуватиметься це з метою «гармонізації українського законодавства до вимог Євросоюзу». Виходить, що до членства в ЄС нам ще, як від Києва до Брюсселя рачки, але «гармонізацію» в кишенях українців урядовці вже ведуть повним ходом.