Президент Володимир Зеленський 16 квітня підписав Закон про мобілізацію, який Верховна Рада ухвалила кілька днів перед тим. Цей закон можна назвати багатостраждальним, адже приймався він досить довго. Складалося враження, що народні обранці остерігалися брати на себе відповідальність за прийняття цього надзвичайно важливого для нашої країни документа. Закон набуде чинності через місяць після його оприлюднення.

Що передбачає ухвалений закон? Знижено граничний призовний вік з 27 до 25 років. Мобілізовані військовослужбовці проходитимуть базову військову підготовку протягом 2-3 місяців. Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного чи резервіста реєструється добровільно. Повістки через електронний кабінет надсилатися не будуть — лише у паперовому вигляді.
Після публікації закону всі військовозобов’язані (і ті, хто перебуває за кордоном) протягом 60 днів повинні уточнити й оновити військово-облікові дані про себе: або через ТЦК, або ЦНАП, або зареєструватися в електронному кабінеті.
Виключено зі списку висновків ВЛК «обмежену придатність». Теперішні «обмежено придатні» повинні повторно пройти комісію та отримати новий висновок — придатний чи непридатний.
Військовозобов’язані, яким було встановлено інвалідність ІІ та ІІІ групи після 24 лютого 2022 року (окрім військових, які отримали важкі поранення на фронті), також повинні пройти повторний медогляд для визначення їхньої придатності до служби.
Із закону виключено питання про демобілізацію. Вирішено, що це питання повинно бути розроблене в окремому законопроєкті. Спочатку говорили, що новий закон повинні підготувати за 8 місяців. Однак терміни підготовки так і залишилися невизначеними. І це, звісно, не додає сил й оптимізму виснаженим бійцям, які уже третій рік воюють на фронті.
Власне, саме тому й настільки важливо проводити мобілізацію, аби прийти на заміну нашим військовим на передовій. Але, найважливіше, щоб мобілізація була справедливою. А значить — щоб вона стосувалася всіх без винятку. І простих хлопців із села, і дітей чиновників, Щоб не ховалися за бронь, за відстрочки, не шукали різноманітні лазівки.
Минулого тижня ще одна важлива подія сталася і в міжнародному житті, яка викликала в українців бурю почуттів. У ніч на 14 квітня Іран масовано атакував Ізраїль у відповідь на удар ЦАХАЛу по консульській установі Ірану в Сирії. Під час атаки по Ізраїлю було випущено 170 ударних безпілотників, понад 30 крилатих ракет і 120 балістичних. Майже усіх їх збили. Збивати повітряні цілі допомагали військові США, Великобританії. І ми побачили, наскільки ефективно можна протистояти терористам.
Президент Володимир Зеленський з цього приводу сказав, зокрема: «Рішучі дії союзників не допустили успіху терору та втрати інфраструктури й змусили агресора охолонути. Те саме можливе й у захисті від терору України, яка, як і Ізраїль, не є членом НАТО. І для цього не потрібна активація 5 статті, достатньо лише політичної волі».
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі повідомив, що США не будуть допомагати збивати дрони над Україною, як це вони зробили під час атаки Ірану на Ізраїль, тому що це «…різні конфлікти, різні повітряні простори, різні картини загроз». Він наголосив, що ще на самому початку російсько-української війни США відмовилися від будь-якої бойової участі у ній.
Знову згадується, як у 1994 році було підписано Будапештський меморандум, згідно з яким Україна відмовилася від арсеналу ядерної зброї, який на той час був третім за потужністю у світі після США і росії. Меморандум підписали США, Великобританія та росія. За тридцять років ми переконалися, що Будапештський меморандум ніяким чином не захищає безпеку та суверенітет України. Навіть більше, одна з країн-підписантів взагалі розв‘язала криваву війну, підступно напавши на нашу державу.
Володимир Зеленський вкотре закликає пришвидшити надання ППО нашій державі. А в інтерв’ю для американського телеканалу PBS він відверто заявив, що Україна не має шансів перемогти у війні без допомоги партнерів.
Також пояснив, що російські війська змогли зруйнувати Трипільську ТЕС через те, що в нас повністю закінчилися ракети для її захисту. На ТЕС летіли 11 ракет. Вдалося знищити лише перші сім ворожих цілей, а решта влучили у станцію.
У цьому інтерв’ю Володимир Зеленський розкритикував ідею спікера Палати представників США Майкла Джонсона розділити на чотири окремі законопроєкти допомогу для України, Ізраїлю, Тайваню та витрати на інші пріоритети нац-
безпеки: «Це дивно. Це говорить про те, що це не питання безпеки, а чиста політика. Якщо чесно, це ганьба для світу, ганьба для демократії і всіх тих, хто про демократію тільки говорить».
Питання виділення допомоги США Україні поки що залишається у глухому куті. Дещо раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба звернувся до союзників з проханням виділити сім систем Patriot, яких ми надзвичайно гостро потребуємо.
Згодом глава зовнішньополітичної служби Європейського Союзу Жозеп Боррель сказав, що західні військові у Європі мають близько 100 батарей Patriot. І додав: «Але ми все ще не можемо надати ті сім, про які вони відчайдушно просять».
Ми справді відчайдушно просимо. Бо поки світ вкотре зважує, якої дальності ракети нам давати, де шукати артилерійські снаряди, скільки виділити засобів ППО, українці продовжують гинути. Наші воїни, цивільні, діти. Ворожі обстріли не припиняються, а ми все більше стаємо беззахисними. Ціна непомірно висока — людські життя. Комусь це болить по-справжньому?