Румунські фермери, які продовжують протести на території країни, знову заблокували рух вантажівок через пункт пропуску «Сірет», який розташований навпроти українського КПП «Порубне». Про це повідомили у неділю, 14 січня, у прес-службі ДПСУ. Наразі точні причини, чому фермери заблокували КПП, невідомі.

Водночас румунські ЗМІ повідомляють, що у країні п’ятий день тривають масштабні протести аграріїв. «Близько 14:00 від представників прикордонної поліції Румунії отримано інформацію про поновлення блокування румунськими фермерами та аграріями руху вантажних транспортних засобів у напрямку пункту пропуску “Сірет”, що знаходиться навпроти українського пункту пропуску “Порубне”», – повідомили у прес-службі Держприкордонслужби. 

За даними ДПСУ, оформлення усіх видів транспорту з боку українського кордону здійснюється за встановленим порядком. Також працює пропуск пішоходів.

Нагадаємо, вперше румунські фермери заблокували КПП «Сірет» у суботу, 13 січня. Блокування руху вантажівок тривало з 15:30 по 21:30. Офіційних заяв про причини перекриття пунктів пропуску не оголошувалося, проте у Румунії тривають фермерські протести, пов’язані з вимогами до уряду. 12 січня між протестувальниками та міністрами Румунії відбулися перемовини, в результаті яких прем’єр-міністр Марсель Чолаку заявив про погрози та абсурдні вимоги від фермерів, покинувши дискусію. Зокрема, за його словами, протестувальники просили уряд отримувати бензин і дизель безкоштовно, «як у Венесуелі». Серед інших вимог:

  • скасування контролю перевізників на митниці;
  • припинення зважування вантажівок;
  • скасування обов’язкової наявності GPS-трекерів для прокладання маршрутів;
  • скасування контролю Агентства платежів та інтервенції для сільського господарства;
  • скасування регулярних перевірок технічного огляду для власників тракторів.

Румунський уряд був приголомшений вимогами протестувальників та назвав їх абсурдними. Перемовини щодо домовленостей між румунською владою та фермерами тривають.