Всупереч заборонам горе-господарі продовжують палити суху траву, провокуючи виникнення масштабних пожеж. Їх не спиняє ні те, що пожежі внаслідок підпалів можуть вийти з-під контролю, а продукти горіння є шкідливими для здоров’я. Не спиняє їх навіть воєнний стан в Україні. Від ворожих бомб палає українська земля, а місцеві палії допомагають нищити навкруги усе живе! Зважаючи на невтішну статистику, протягом кількох днів рятувальники активно патрулювали із залученням безпілотних літальних апаратів аби виявити порушників.

У результаті за самовільне випалювання сухої рослинності та порушення правил пожежної безпеки в лісах до адміністративної відповідальності притягнуто 7 громадян. 
Також надзвичайники проводять й інформаційно роз’яснювальну роботу, аби таких випадків було менше. Патрулювання обіцяють продовжити.
А поки нагадуємо про штрафи:

  • За спалювання сухої трави і листя передбачений штраф від 3 060 до 6 120 грн.
  • Водночас для посадовців такий штраф набагато вищий – від 15 300 до 21 420 грн.
  • Якщо паління відбувалося на території природно-заповідного фонду, то штраф за це становить 6120 до 12 240 грн (для посадовців – від 2 1420 до 30 600 грн).
  • За знищення чи пошкодження лісових масивів, зелених посадок навколо населених пунктів, вздовж залізниці загрожують найбільші штрафи – 90 000-150 000 грн.
  • Якщо під час пожежі внаслідок спалювання трави чи листя загинули люди, за це загрожує від двох до п’яти років ув’язнення.

Додамо, що під час дії воєнного стану в Україні спалювання сухостою може бути прирівняне до диверсій. Адже в березні 2023 року Рада внесла зміни до Кримінального кодексу, якими посилила відповідальність за злочини проти основ нацбезпеки в умовах воєнного стану. Таким чином у статті 113 "Диверсія" до переліку злочинів додали навмисні підпали, зокрема сухої рослинності.