Під час дії воєнного стану контракти можуть бути:
1) автоматично продовжені до оголошення рішення про демобілізацію, якщо строк такого контракту закінчився під час дії воєнного стану;
2) укладені під час дії воєнного стану на строк до оголошення рішення про демобілізацію.

Звільнення військових зі служби за кожним із цих контрактів має прив’язку до демобілізації. Проте при оголошенні демобілізації кожен із цих випадків має свої правила, адже звільнення не буде автоматичним.
Першочергово строки та порядок звільнення будуть залежати від того, який правовий режим діятиме після оголошення рішення про демобілізацію – особливий період чи мирний час.
Припинення (розірвання) контрактів під час дії особливого періоду:
1) Якщо контракт військового був автоматично продовжений у зв’язку з воєнним станом, то він може звільнитись у разі оголошення рішення про демобілізацію, за умови, що на момент демобілізації вислужив не менше 18 місяців з дати продовження дії контракту.
2) Військовий, який уклав контракт на строк «до оголошення рішення про демобілізацію», може бути звільнений за умови, що на момент демобілізації він вислужив не менше 24 місяців за цим контрактом.
В обох цих випадках звільнення військових відбувається у строки, визначені центральним органом виконавчої влади, але не пізніше 3 місяців із дня набуття права на звільнення.
Але, якщо на момент набуття права на звільнення військовий виконує завдання в інтересах оборони України, бере безпосередню участь у веденні воєнних (бойових дій), то звільняється не пізніше 3 місяців з дня завершення виконання завдань.