гиф анимация,гифки - ПРИКОЛЬНЫЕ gif анимашки,geek,Прикольные гаджеты. Научный, инженерный и айтишный юмор,радиация,визуализация,это интересно

Візуалізація випромінення радіоактивного урану.
Дослід Zhyulʹen Saymon за допомогою камери Вільсона.

 Що потрібно зробити для мінімізації впливу іонізуючого опромінення у разі радіоактивного забруднення місцевості?

Вам необхідно залишатися в приміщенні або негайно зайти до нього, якщо ви перебуваєте на вулиці – захистивши органи дихання хусткою (шарфом) або за допомогою верхнього одягу.
Прийшовши додому, помістіть верхній одяг та взуття у пластиковий пакет, прийміть душ.
Щільно зачиніть вікна, двері, загерметизуйте вентиляційні отвори, щілини на вікнах (дверях) і не підходьте до них без потреби.
Увімкніть телевізор та радіоприймач для отримання додаткової інформації про аварію.
Зробіть запас води у герметичних ємностях. Відкриті продукти загорніть у поліетиленову плівку та помістіть у холодильник (шафу) – запас на 2-3 доби.
Для захисту органів дихання використовуйте респіратор, ватно-марлеву пов’язку або підручні вироби з тканини, змочені водою для підвищення їх властивостей, що фільтрують.
Не панікуйте, слідкуйте за повідомленнями від місцевої влади, рятувальників ДСНС та поліції.
Повідомте сусідів про отриману інформацію. Надайте допомогу людям з інвалідністю та особливими потребами, людям похилого віку.
Дізнайтеся через ЗМІ, органи місцевої влади про час та місце збору мешканців для евакуації.

Підготуйтеся до евакуації, для цього необхідно

Зібрати документи, цінності, ліки, продукти, запас питної води, найпростіші засоби санітарної обробки, комплект верхнього одягу до сезону та інші необхідні вам речі у герметичну валізу.
Попередьте сусідів, допоможіть дітям, інвалідам та людям похилого віку, вони підлягають евакуації в першу чергу.
При оголошенні евакуації перед виходом з будинку відключіть газо-, водо-, електропостачання, візьміть підготовлені речі, одягніть респіратор (захисну маску, ватно-марлеву пов’язку), верхній одяг (плащ, пальто, накидку), гумові чоботи (бахіли).
Організовано прибути на вказані у повідомленні збірні пункти евакуації та діяти відповідно до їх повідомлень та вказівок евакуаційної комісії.
Уникайте паніки. Слухайте офіційні повідомлення від місцевої влади, рятувальників ДСНС та поліції щодо ваших подальших дій.
З прибуттям на нове місця перебування проведіть дезактивацію засобів захисту, одягу, взуття та санітарну обробку шкіри на спеціально обладнаному пункті або ж самостійно – зніміть верхній одяг.
При прийнятті рішення керівником територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту щодо необхідності

проведення йодної профілактики!

Проведіть йодну профілактику

Дозування препарату стабільного йоду (таблетки калій йодид):

  • діти до 1 місяця – 16 мг (1/16 таблетки);
  • діти від 1 місяця до 3 років – 32 мг (1/8 таблетки);
  • діти від 3 до 12 років – 62,5 мг (1/4 таблетки);
  • підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, матері, які годують груддю – 125 мг (половина таблетки).

Важливо! Таблетки слід вживати 1 раз на добу після їжі на час перебування в зоні радіаційного забруднення.

Для попередження або послаблення впливу на організм радіоактивних речовин:

  • виходьте з приміщення лише у разі потреби, використовуючи при цьому респіратор, плащ, гумові чоботи та рукавички;
  • на відкритій місцевості не роздягайтеся, не сідайте на землю і не куріть;
  • у разі перебування на відкритій забрудненій місцевості, обов’язково використовуйте засоби захисту: респіратор, ватно-марлеву чи протипилову пов’язку, зволожену марлеву пов’язку, хустинку; для захисту шкіри – плащ з капюшоном, накидку, комбінезон, гумове взуття і рукавиці;
  • територію біля будинку періодично зволожуйте, а в приміщенні щодня проводьте ретельне вологе прибирання із застосуванням миючих засобів;
  • перед входом до приміщення вимийте взуття, витрусіть та почистіть вологою щіткою верхній одяг;
  • воду вживайте лише з перевірених джерел, не пийте воду із відкритих джерел та із мереж водопостачання після офіційного оголошення радіаційної небезпеки, колодязі накрийте;
  • ретельно мийте перед їжею руки і полощіть рот 0,5% розчином питної соди.

Дотримання цих рекомендацій допоможе уникнути променевої хвороби і негативного впливу на організм внаслідок іонізуючого випромінювання!