“Доброго здоров’я, шановні працівники “Подільських вістей”. Турбує вас житель села Михайлівка, що на Ярмолинеччині, Володимир Іванович ЧАВЕЛЬ, багаторічний передплатник газети. Мене зацікавило питання: «Як приготувати яблучний оцет?» Адже маю сад, яблука різних сортів: кислі, солодкі. Також розкажіть, і про його використання”.

Покроковий рецепт від шеф-кухаря Є. Клопотенка.
Інгредієнти на 1,7-1,8 л: 1 кг яблук (+ для приготування фрешу); 1 л води; 1 л яблучного фрешу; яблучна вичавка; ½ ч. л. сухих дріжджів (за необхідності); 2 ст. л. цукру.
1. Почніть з яблучного соку. За допомогою соковидавлювача вичавіть сік, знадобиться 1 л. Вичавку, або жмих, що утвориться під час приготування, не викидайте, його теж можна використати.
2. Далі підготуйте яблука. Поріжте їх довільними шматочками. Якщо використовуєте домашні яблука, зірвані з дерева, мити їх не потрібно. Бактерії, що залишаться на яблуках, будуть сприяти приготуванню оцту. Можна лише трохи сполоснути їх під проточною водою. Якщо ж купили в магазині чи на базарі вже миті яблука, тоді пізніше додайте до складених у банку інгредієнтів ½ ч. л. сухих дріжджів.
3. Викладіть шматочки яблук у банку, залийте 1 л води та 1 л яблучного фрешу, додайте яблучну вичавку, 2 ст. л. цукру та за необхідності ½ ч. л. сухих дріжджів. Накрийте марлею та залиште за кімнатної температури на 50 днів. Раз на 2 дні перемішуйте вміст банки. Через 50 днів процідіть оцет через чисту марлю.
Застосування в кулінарії яблучного оцту. Такий продукт добре підходить для рибних, овочевих або м’ясних страв. Його можна використовувати як маринад, додавати в соуси або приправи. Оцет з яблук продовжує термін зберігання м’ясних і рибних страв, розм’якшує тушки і допомагає зробити м’ясо більш ніжним.
Використання у побуті. Найчастіше за його допомогою миють: вікна, підвіконня, карнизи; кахельну плитку, кухонну техніку, підлогу і сантехніку. А яблучний оцет разом із содою — ідеальний тандем для прочищення каналізаційних труб. Також він відмінно справляється з грибковими ураженнями в ванній кімнаті. Розподіліть оцет на проблемні ділянки, не розбавляючи, і змийте через 30-60 хвилин.