Команда Українського ветеранського фонду Мінветеранів разом із ветеранами створили рекомендації для журналістів “Як писати про ветеранів”. Ці напрацювання допоможуть журналістам писати, говорити, показувати ветеранів так, щоб не нашкодити.

Презентація рекомендацій відбулася 27 вересня у приміщенні інформаційних партнерів УВФ Starlight Media. Пройшла вона у форматі тренінгу для понад 30 журналістів, гостьових редакторів, репортерів. На події головну роль відіграли ветерани, які брали участь у створенні матеріалів: Максим Колесніков — військовослужбовець ЗСУ, співробітник Офісу з підтримки змін Міноборони, Юлія Кіріллова — ветеранка, співзасновниця Жіночого ветеранського руху, Андрій Боднарчук — ветеран, командир добровольчого формування, директор Trauma Medical Solutions.
Вони відповіли на всі запитання журналістів та поділилися власним і дуже різним досвідом комунікації із медіа.

Ознайомитися за посиланням: https://veteranfund.com.ua/wp-content/uploads/2023/09/how_to_write_about_veterans.pdf

Присутня на заході Виконавча директорка Українського ветеранського фонду Мінветеранів Наталія Калмикова зазначила: “Відповідальність медіа щодо того як люди сприйматимуть ветеранів і ветеранок — величезна. Кожен меседж — не просто слова, а те, що потім перетвориться в дії інших людей. У ветеранах найперше, ми маємо бачити людину, а не стигми, лекала, стереотипи. І це — наша спільна відповідальність: акцентувати на людяності, вдячності, демонстрації того, що ветеран є невід’ємною частиною суспільства. Частиною зі знаком “плюс”.

Ветеран Андрій Боднарчук сказав: “Маємо пам’ятати, що рано чи пізно чи всі опинимося на місці ветерана. Війна стосуватиметься всіх нас - це варто усвідомлювати. І той образ ветерана, який ми сформуємо, стосуватиметься більшості з нас”.

Ветеран Максим Колесніков закцентував: “Я б хотів звернутися до журналістів. Ваша зброя - значна і суттєва, а внесок у перемогу - великий. І якщо ви зробите зрозумілим для суспільства образ ветерана про те, що після повернення з армії військові зустрінуть повагу і зможуть реалізуватися в цивільному житті - цим самим ви знімете тривожність і страх ветеранів про повернення до цивільного життя. Саме ви можете створити відчуття віри в те, що після війни є життя. А тим, хто боїться мобілізації та вагається, чи ставати до лав Сил оборони - ви допоможете полегшити цей вибір».

Ветеранка Юлія Кіріллова пояснила: “Згідно з Конституцією України, захист територіальної цілісності та суверенітету- це обов’язок всіх громадян України. Незалежно від статі. То чому жінка у війську має бути якимось “дивом”?
Я пам’ятаю свій шлях у ЗСУ в 2014 році - і я ще розумію ті питання-кліше журналістів під час інтерв’ю, на той час, дев’ять років тому. Але чому це взагалі звучить ще зараз?”

Чергове загальнонаціональне опитування “Образ ветеранів в українському суспільстві”, проведене соціологічною групою “Рейтинг” з ініціативи Українського ветеранського фонду, показало тенденцію до погіршення очікувань у суспільстві щодо майбутнього ветеранів російсько-української війни та оцінок виконання державою зобов’язань перед військовими.
Зростання упереджень і стереотипів щодо ветеранів в умовах повномасштабного вторгнення є викликом, який варто виправляти вже зараз. Після 2014 року в медіа військового, який повернувся з війни, демонізували до рівня “атошник = небезпека для цивільних”, “пільговика”, “ПТСРника”, “ми тебе туди не посилали”. Ці узагальнення псували життя величезній кількості ветеранів. Через такі упередження їм важко було адаптуватися у цивільному житті, важко знайти роботу, важко загалом влитися у суспільство, де на тебе дивляться з острахом.
Після 24 лютого кількість ветеранів різко зросла, а після перемоги прогнозується, що ветеранське середовище разом з родинами ветеранів і родинами загиблих захисників і захисниць України становитиме 10-15% від усього населення. Тож помилку 2014-го ми не можемо повторити.

“Журналістика має значний вплив на формування образу ветерана. Через медіа навіть, здавалося б, найменші деталі впливають на загальний контекст. Ми запрошуємо журналістів ознайомлюватися із нашими рекомендаціями, взаємодіяти і працювати заради нашого спільного майбутнього” — підкреслила співавторка рекомендацій, заступниця Виконавчого директора УВФ Каріна Дорошенко.
“Щоб не робити помилок - варто просто бути людиною. Пам’ятати, що в нас є ворог. І ми маємо захищатися. Берегти людей, які поруч. І які не поруч. Запитувати себе, що буде після того, як я це зроблю. Маємо робити все, щоби ветерани хотіли повернутися. А не хотіли повернутися туди, де їх цінують” — підсумувала Наталія Калмикова.