До редакції нашої газети звернувся житель Хмельницького Олексій Савчук. Він запитує, чи справді українці можуть отримати одноразові виплати у розмірі 6600 гривень? Саме таке повідомлення надійшло йому на телефон.

Проте це дії зловмисників. У таких повідомленнях вони посилаються на нібито ухвалений Верховною Радою України закон № 2708-267 «Про виплату грошової допомоги всім громадянам України». Насправді такого закону не існує. Є Закон №2708 «Про працю». Шахраї навмисно використали схожі цифри, щоб ввести людей в оману. І як тільки громадяни переходять за посиланням, вказаним у такому повідомленні, то потрапляють до сумнівного Телеграм-каналу або надають доступ до свого акаунта чи даних банківської карти. Тож з’являється реальна загроза не лише не отримати 6600 гривень (суми можуть змінюватися), а й розпрощатися зі своїми.

А ще одна наша землячка потрапила на гачок шахраїв, які продавали ліки. Зловмисники розміщували у соцмережах рекламу медикаментів. Та «ліки» вони виготовляли… у гаражному приміщенні в столиці. Крім того, в Житомирі працював кол-центр, у якому «лікарі» надавали консультації клієнтам. Телефонували людям, називалися лікарями та пропонували дієві «ліки». Часто на такі пропозиції «велися» пенсіонери. До прикладу, 67-річна пенсіонерка, придбала у «медиків» фірмовий гель для суглобів вартістю близько 1800 гривень. Після тривалого використання обіцяного лікувального ефекту жінка так і не отримала, тож звернулася до поліції. Правоохоронці провели в організатора цієї афери та в його спільників обшуки, під час яких вилучили майже 5 мільйонів гривень.
Шахраї повністю позбавлені совісті та співчуття. Тому нерідко їхніми жертвами стають люди, які отримують виплати на загиблих захисників. Одній із матерів загиблого воїна запропонували «зберегти» кошти від знецінення, відкривши для цього спеціальний рахунок. Жінка переказала спочатку п’ять мільйонів гривень, а потім ще 2,5 мільйона. На щастя, поліцейським вдалося затримати одного з організаторів цієї масштабної шахрайської мережі.
Як і в Україні, так і на Хмельниччині, кількість шахрайств у порівнянні з минулим роком зросла втричі. Так, за 9 місяців підрозділи поліції області зареєстрували понад 1600 випадків шахрайств.
Найчастіше поліцейські фіксують шахрайські схеми, пов’язані з купівлею-продажем товарів через мережу Інтернет (36,1% від загальної кількості зареєстрованих шахрайств). Другу позицію у цьому рейтингу посідають дзвінки від псевдобанкірів та фішингові сайти (майже по 17%). В обох цих схемах зловмисники виманюють персональні дані, паролі доступу до рахунків та заволодівають заощадженнями.
Найчастіше використовують приманку — фейкові оголошення про грошові виплати від держави чи міжнародних організацій та благодійних фондів, про що згадували на початку. В текстах вказують посилання, за яким людина має зареєструватися для отримання матеріальної допомоги, а насправді власноруч передає шахраям свої персональні дані.
Тож інформацію про різні виплати отримуйте тільки з офіційних джерел та в жодному випадку не переходьте за посиланнями, розміщеними на сумнівних інформаційних ресурсах. Нікому не передавайте логіни та паролі до свого онлайн-банкінгу, платіжних карток чи банківських рахунків.
Пам’ятайте, застерігають правоохоронці, що безкоштовний сир буває лише у мишоловці. І якщо вам пропонують товар за значно нижчою від середньої вартості, то з високою вірогідністю за цим можуть стояти шахраї. Не дозволяйте їм вас ошукати.