У день початку повномасштабної війни в Україні – 24 лютого 2024 року – в селі Фарбоване Бориспільського району Київської області відкрили пам’ятник двом кавалерам ордена «За мужність», пілотам 7 бригади тактичної авіації імені Петра Франка майору Куликову Дмитру Олександровичу та майору Савчуку Миколі Володимировичу. Тепер на місці падіння літака назавжди увіковічена пам’ять про двох мужніх Героїв-льотчиків.

Віддати шану Захисникам неба приїхала делегація зі Старокостянтинова – рідні загиблих пілотів, їхні побратими, військовослужбовці бригади.
Щира молитва та спогади лунали того дня на заході – насамперед про життєвий шлях пілотів і, зокрема, про той день, коли екіпаж виконав своє бойове завдання – знищив колону ворога, та, на превеликий жаль, не вберігся від ворожої ракети.
Дмитро Олександрович Куликов народився 18 серпня 1982 року в селі Привілля Слов’янського району Донецької області. А Микола Володимирович Савчук народився 25 квітня 1983 року в Маріуполі Донецької області. Обидва пілоти після школи вступили до Харківського університету Повітряних сил, де й познайомилися. Після закінчення університету їхні життєві шляхи знову перетинаються, однак уже в у місті Старокостянтинові.
Протягом своєї льотної кар’єри пілоти неодноразово залучалися до різного роду навчань як в Україні, так і за кордоном, відправлялися у відрядження до різних країн НАТО. У роки АТО/ООС вони несли бойове чергування на оперативних аеродромах і залучалися до виконання бойових завдань. 2021 року в складі повітряної колони, як одні з кращих льотчиків бригади, брали участь у параді з нагоди 30 річниці Незалежності України.
У заході з вшанування Героїв неба взяв участь і командир 7-ої бригади тактичної авіації імені Петра Франка полковник Євген Богданович Булацик. Отож про події того дня присутні змогли дізнатися безпосередньо від бойового командира: «24 лютого 2022 року – день, який став шоком для усіх. Але пілоти Дмитро Куликов та Микола Савчук не мали часу на роздуми, на те, щоб забезпечити безпеку своїх дружин та дітей, вони залишили їх удома, в Старокостянтинові, не знаючи, що вже ніколи не побачать тих, хто був для них усім життям...
Колона з російських танків, броньованих машин, машин забезпечення перетнула державний кордон України у Сумській області та рухалася на захід, у напрямку столиці. Близько 19:00, 24 лютого 2022 року, екіпаж бомбардувальника Су-24М – льотчика майора Куликова та штурмана майора Савчука – отримують наказ на виліт по знищенню колони, яка щільно йде до своєї кривавої мети та не вірить у те, що хтось може її зупинити. О 20:20 – удар, колона вже палає, детонує та все більше і більше перетворюється на металобрухт. А літак наших Героїв став легшим на сім з половиною тонн.
Здавалося б, найважливіше вже зроблено. Та залишалося найважче – звільнитися від ракети, яка йшла слідом за літаком. О 20:40 підлому плану рашистів усе ж судилося здійснитися. Ракета наздогнала літак. Подих усіх тих, хто чекав літак на аеродромі Старокостянтинова, зупинився. Зв’язок з літаком втрачений. Як? Чому? Багато питань, жодних відповідей. «Хоч би встигли катапультуватись!» – думав кожен про себе. Але, на жаль…»
Хвилиною мовчання та військовим салютом присутні вшанували пам’ять пілотів-Героїв. Щемливими й дорогими серцю спогадами про загиблих поділилися їхні дружини – Юлія Куликова та Олександра Савчук, а також товариші та побратими пілотів.
Обряд освячення та панахиду провели благочинний Яготинського благочиння Київської єпархії Православної церкви України отець Володимир Лещенко та військовий капелан 7-ої бригади тактичної авіації імені Петра Франка, молодший лейтенант капеланської служби Володимир Часковський.
Важливо наголосити, що велика кількість представників Яготинської територіальної громади та місцеві підприємці долучилися до встановлення пам’ятника та проведення його відкриття, за що командування та особовий склад 7-ї бригади тактичної авіації імені Петра Франка їм безмежно вдячні.
Вічна пам’ять нашим Янголам Неба!

Фото начальника служби зв’язків з громадськістю 7 Бригади тактичної авіації імені П. Франка капітана Олександра ВІТРУКА.