Гарні ошатні освітлені вночі вулиці, сучасні вказівники з їх назвами, відремонтовані дороги, добротні зупинки, дійсно відчутний розвиток інфраструктури, значне покращення благоустрою, суттєва підтримка медицини і освіти, належна увага малечі, юні, старшим мешканцям…

Так багато вдалося переінакшити і стільки втілити за нетривалий період часу – три роки з моменту створення Солобковецької об’єднаної територіальної громади, що входить нині до когорти кращих в області. Сергій Когут, якого жителі десяти сіл, що входять до складу громади, високопробною своєю довірою знову обрали головою, попри усі досягнення, найголовнішим здобутком довіреної громади вважає те, що люди, так би мовити, пробудилися від зневіри у нормальне життя в приречених на виживання українських селах, повірили у зміни на краще, разом зуміли втілити і продовжують втілювати їх.

«Основою успішного розвитку громади є збалансований бюджет, – переконаний Сергій Когут, в минулому податківець (а успішні фінансисти колишніми не бувають). – За три роки дохід загального фонду місцевого бюджету з розрахунку на одного жителя зріс з 2960 гривень до 4783».

Суттєвою підмогою в чималій кількості потрібних робіт стало відроджене комунальне підприємство «ПОБУТ СЕР- ВІС» й придбана для нього спеціальна техніка. Перетворилися в дороги колишні «напрямки»: провели роботи з підсипання, вирівнювання та каткування доріг в усіх населених пунктах громади, новий асфальт проклали у Солобківцях і Проскурівці. В усіх населених пунктах встановлені сміттєбаки й організований вивіз сміття, огороджено кладовища, пам’ятники, Солобковецький будинок культури, дитячий садочок. Збудовано водопровідні мережі загальною протяжністю 46333 метрів.

Не натішиться дітвора і її батьки новими дитячими майданчиками, встановленими у паркових зонах трьох сіл та усіх садочках громади. Належні умови створені для 379 учнів, які навчаються у трьох школах громади, та 104 вихованців чотирьох дитячих садочків: і два шкільні автобуси придбали, і нову комп’ютерну техніку, і сучасні дидактичні матеріали, інтерактивні дошки тощо. Незабаром дітвора розвиватиме здібності й таланти у Центрі позашкільної освіти «Країна мрій», під який реконструйовують приміщення колишньої Солобковецької середньої школи №1, на цей проект, до слова, протягом трьох років мають освоїти 12 мільйонів гривень.

Не забувають і про культуру: усі свята й знакові для держави події відзначають на належному рівні, постійно оновлюють матеріально-технічну базу закладів культури. Започаткували проведення молодіжного фестивалю «PUZZLE FEST”. Належна увага приділяється й здоровому способу життя: і спортивні розваги до Дня захисту дітей проводять, і зимові забави, і спортивно-оздоровчі змагання, і у «Джурах» солобковецька юнь себе достойно показує. А футбольна команда «Олімп» стала переможцем чемпіонату Ярмолинецького району з футболу.

Не нарікають жителі громади й на рівень обслуговування та надання послуг чотирьох ФАПів та амбулаторії загальної практики сімейної медицини, у якій, до слова, є навіть автоматичний аналізатор сечі та крові. Постійно виділяються кошти на оновлення матеріально-технічної бази лікарняних закладів та придбання ліків.

“Для попередження пандемії COVID-19 не обмежуємося виділенням коштів з сільського бюджету, – розповідає Сергій Когут. – Активно співпрацюємо з благодійними організаціями. До слова, у рамках угод соціального партнерства нашої сільської ради із колективами агроформувань впродовж цих трьох років ми провели низку важливих заходів».

…Основою успіху громади її жителі вважають мудрого керівника, а керівник каже, що він, успіх, забезпечується хорошою згуртованою командою. А ще у цій громаді, як у хорошій родині, кожен старається бути корисним, долучатися до спільних справ, напрацювань та ідей.