Карантин потрібен суворішій?

 Кількість хворих на COVID-19 постійно збільшується. На жаль, зростає і кількість померлих від цієї недуги. Однак, незважаючи на невтішну статистику, народ втомився від «вічного» карантину. Навіть маски часто-густо носять просто під носом, соціальної дистанції не дотримуються.

 Аби призупинити стрімке зростання кількості хворих, було запроваджено «карантин вихідного дня», який, попри шалену критику та несприйняття багатьма громадянами, діяв три вікенди поспіль. І нині уряд стверджує, що зниження кількості захворілих за добу і є результатом цього карантину вихідного дня. Як би там не було, але що ж попереду? Розглядаються різні варіанти запровадження локдауну: або з кінця грудня, або після новорічних свят.

Що думають про карантинні обмеження подоляни?

Юлія САВЧЕНКО, менеджер (м. Старокостянтинів): — Чому не можна запровадити суворий карантин уже зараз? Чому це все триває? Якби на три тижні усе закрили, то, впевнена, ланцюжок захворювань би розірвався. А що буде, коли маса людей зустрічатиме Новий рік на курортах, ресторанах? Що після того буде? Які показники матимемо?

Світлана ЧАЙКА, фінансовий консультант компанії «Євролайф»: — Насамперед кожен з нас повинен бути відповідальним. Свідомим, порядним, якщо хочете. Відчув перші симптоми хвороби, будь ласка, ізолюйся, не йди між люди. Це дозволить не розповсюджувати хворобу, можливо, зберегти комусь життя.

Не знаю, чи штрафи спонукають людей одягнути маски. На мою думку, навряд. Можливо, роз’яснювати більше треба, закликати людей до свідомості. Якось достукатися до них, пояснивши, що безвідповідальна поведінка нині, по суті, є гріхом. Адже саме ти можеш стати причиною смерті іншої людини.

Головне — висока самосвідомість кожного, дотримання вимог карантину.

Ірина, власниця невеличкої кав‘ярні (м. Хмельницький): — Карантин вихідного дня «вибив» землю з-під ніг, бо саме в суботу й неділю до нас приходило найбільше відвідувачів. А локдаун на два чи три тижні навіть не уявляю, як переживемо. Якраз за оренду заплатимо, і зачинимося. Але не розумію, чому громадському транспорту можна буде працювати, а нам ні?

Марина ШЕВЧУК, домогосподарка (с. Ластівці Кам’янець-Подільського району): — У селі карантин вихідного дня був не настільки відчутний. І ресторанів у нас нема, і торгових чи розважальних центрів. Нема навіть аптеки. Є один продуктовий магазин, то й він тільки працює. Ще сільрада, медпункт та пошта. Ото й усі наші громадські місця. Але туди без маски заходити зась. Тут порядку дотримуємося усі, навіть штрафувати не треба. Просто люди всі знають одне одного, то совість не дозволяє карантин порушувати. Взагалі я — прибічниця суворого карантину. Треба, щоб навчальні заклади, приміром, припинили роботу, бо ж там дуже швидко передається будь-який вірус. Якщо під час епідемії грипу ми закриваємо школи, то чому б це не зробити зараз?

Валентина КРАВЧУК, приватний підприємець (м. Волочиськ): — Маю точку на базарі, торгую взуттям. Чому нам забороняли працювати у вихідні, якщо ми весь час на свіжому повітрі? Де логіка, не розумію? Людині ж набагато безпечніше купувати у мене, ніж у магазині. З острахом чекаю обіцяного локдауну...

Наталія ЗИМАК-ЗАКУТНЯ, директор КП «Хмельницька міська дитяча лікарня»: — Нам, медикам, доводиться бачити, яким насправді грізним є коронавірус, і якими важкими можуть бути його наслідки. Тому я однозначно за суворе дотримання правил карантину. Повинна бути дисципліна, щоб кожен чітко відчував свою відповідальність. Тож штрафи за відсутність маски обов‘язкові!

Те ж саме стосується і карантину. Якщо, приміром, не призупинити роботу розважальних закладів сьогодні, то завтра уже може бути пізно. Ліпше, мені здається, піти разом з родиною до парку чи до лісу на вихідні, ніж до нічного клубу, де скупчення людей максимальне. Розумію, це, може, психологічно й важко, але треба себе перебороти. Перейдемо цей рубіж і матимемо позитивний результат. Тому я за жорсткіші карантинні заходи.

І кожен повинен чинити, як кажуть, по совісті. Якщо вже заразився, то в жодному випадку не повинен заразити іншого.

Будьте відповідальними! Я, як медик, знаю, що кажу. Щоб ви нарешті зрозуміли усю складність ситуаціі, зазначу ще одне. Навіть у дітей, які порівняно легко переносять COVID-19, на жаль, бувають дуже важкі ускладнення. І ми вже мали кілька таких випадків у нашій практиці.

 

Записала Тетяна КІРИК.