Обдурити легше ніж ми думали, або як штрафують українців на сотні тисяч гривень

Нещодавно в сюжеті телеканалу «1+1» підняли цікаву тему про один із способів зловживань від газівників: відправлення газового лічильника на експертизу. Здавалося, що тут незаконного? Проте, зважаючи на рівень доходів населення, яке ледь зводить кінці з кінцями, нам варто знати свої права та вміти їх відстояти. А головне, треба знати – де гранично їх порушують інші.

До прикладу, в сюжеті повідомили, як газопостачальні компанії знаходять нові способи, щоб змусити населення платити більше. Взявши за приклад процедуру заміни старого лічильника на новий, журналісти розповіли наступне: перевіряючий складав акт про те, що пломба на газовому лічильнику викликала у нього підозри щодо своєї цілісності. В цьому випадку акт має підписати господар будинку або квартири, в якій встановлений лічильник. Далі після підписання акта лічильник відправляли на експертизу.

До речі, як розповідається в сюжеті, експертиза лічильника коштує понад 1000 гривень і цю суму українці оплачують самостійно. Проте, за словами журналістів, оплата експертизи – це далеко не всі витрати. Результати експертизи можуть показати, що пломба зривалася і наче було втручання в роботу лічильника. Через таке порушення користувачем лічильника йому може бути виписаний штраф, який сягає від 8 до 100 тисяч гривень і навіть більше.

Тому юрист Богдан Ребешко радить насамперед писати заяву в облгаз для того, щоб він надав інформацію про те, коли була остання перевірка цього лічильника. Якщо облгаз не провів її вчасно (кожні 6 місяців), тоді вся відповідальність лягає на газівників. За словами юриста, у цьому випадку газівники будуть зобов’язані списати будь-які штрафи. Крім того, він наголошує, що можна написати листа до Національної комісії з регулювання енергетики, яка може скасувати неправомірно виписаний штраф.

 Також Богдан Ребешко розповів журналістам, що: «Найбільший штраф, з яким мені довелося зіткнутися, – це 118 тисяч гривень».

Юрист зазначив, що Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг у разі неправомірних дій газівників відміняє виписані ними штрафи.

Важливо, щоб громадяни були пильними до подібних перевірок своїх газових лічильників. Краще бути присутніми при перевірці лічильника, а головне – уважно читайте акт, під яким ставите свій підпис. Бо, як розповів юрист, деякі власники просто не читали документ, який підписували. Є певний алгоритм дій для захисту своїх прав – не нехтуйте ним.