В останні роки спостерігається зростання забруднення ґрунтових вод нітратами, які без очищення споживає населення. Вживання води з наднормативним вмістом нітратів небезпечне для здоров’я людини.

З ним безпосередньо пов’язане захворювання – водно-нітратна метгемоглобінемія у дітей до 3-х років, летальні випадки від якої реєструються все частіше.

“Невідповідність питної води санітарно-мікробіологічним вимогам є основною причиною підвищення захворюваності серед населення на такі інфекційні захворювання, як вірусний гепатит А, черевний тиф, дизентерія, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз тощо, а також хвороби, пов’язані з хімічним забрудненням води, серед них і водно-нітратна метгемоглобінемія, – розповідає Ігор Баланюк, начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства головного управління Держспоживслужби в Хмельницькій області. – Групи підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята, віком до одного року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 міліграм на кубічний дециметр. Чутливі до нітратів також особи похилого віку, хворі на анемію, люди із захворюваннями дихальної системи та хворобами серцево-судинної системи”.

Ігор Баланюк додає, що фактором передачі цього захворювання може бути овочевий сік, молочна суміш, що готуються на воді, забрудненій нітратами.

Симптоми хвороби у дітей проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». Гостре нітратне отруєння в немовлят у 7-8 відсотках випадків закінчується смертю.

На сьогодні у Хмельницькій міській дитячій лікарні з діагнозом метгемоглобінемія перебуває дитина 7 місяців із Старосинявського району, яку годували сумішшю, розведеною водою з власного колодязя. При лабораторному дослідженні колодязної води вміст нітратів перевищував нормативний показник в 10 разів, що стало причиною цього важкого захворювання.

Зазвичай метгемоглобінемія спостерігається у людей, які проживають у сільській місцевості, де поширено використання води із децентралізованих джерел водопостачання (колодязів та індивідуальних свердловин). Поряд з джерелами водопостачання часто розташовуються господарські споруди для тварин, туалети на вигріб, гнойові купи, які є джерелами нітратів. Все це призводить до забруднення ґрунту і, відповідно, до забруднення ґрунтових вод, що створює реальну загрозу для здоров’я дитячого і дорослого населення.

 – Що ж необхідно для попередження негативного впливу нітратів та запобігання отруєнь, пов’язаних із водно-нітратною метгемоглобінемією? – запитуємо його.

– Не вживати питну воду із колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники. Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів, лабораторне підтверджену питну воду або фасовану/бутильовану столову воду, – каже Ігор Баланюк.

Дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо). Відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення. Територію поблизу колодязя чи свердловини утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку.