І таких закинутих й занедбаних будівель не лише на Хмельниччині, а й по всій Україні тисячі.

На жаль, за роки незалежності тенденції до занепаду села лише зростають. Тримаючи омріяний прапор в руках, як символ волі й свободи, напевно, ніхто й думки не допускав майже тридцять років тому, якими стрімкими темпами відбуватиметься занепад «української колиски»…

Українське село стало болем душі нашої незалежної держави. Бо чим далі воно від райцентрів, тим більше бездоріжжя, порожніх хат та… безнадії. Тут майже не видно молоді, люди середнього працездатного віку на заробітках, а старенькі, які залишилися сторожами в своїх будинках – просто доживають віку. Чи видно перспективи? Питання очевидне, бо статистика говорить сама за себе. На жаль…

Скільки дискусій, скільки обіцянок та великих ідей звучало щодо відродження села з телеекранів. Однак ці популістські гасла так і залишилися лише словами. Бо реальної програми з його відродження так і не створили.

За даними Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ, 50,3% селян проживає у великих селах із населенням від 1 тисячі осіб, 26,3% — у селах із 500-999 жителями, 17% — має населення із 200-499 чоловік та 6,4% — малолюдні населені пункти. За останні 18 років селян поменшало майже на чверть – із 16,9 мільйона до 13 мільйонів чоловік. А з 1990 по 2018 роки зникли з мапи 426 сільських населених пунктів, але насправді ця цифра набагато більша.

Давно відомо теза: що дрібніше село, то воно «старіше». Якщо у великих селах з-понад однією тисячею жителів літні люди становлять у середньому 21%, то в дрібних (менше як 50 осіб) — 38%. Відповідно різниться й рівень смертності: якщо у великих селах кількість померлих перевищує кількість народжених у 1,9 раза, то в дрібних — у 8,3 раза! Таким чином, села, де пенсіонери становлять понад 50% мешканців, дослідники відносять до категорії таких, що занепадають. А там, де їх понад 65%, — до таких, що вимирають. До останніх зараховують також села без дітей (віком до 17 років), а таких в Україні більше як 19%.

Загалом є чимало чинників, які впливають на незворотні процеси в українському селі: це і демографія, трудова міграція, загальні соціально-економічні тенденції та ін. Проте якщо ж вплинути на глобальні процеси в державі р у важко, то стримати їх динаміку можна. Проте, звичайно ж, не балачками порожніми село у р відроджувати, бо десь там, на Банковій, під куполом Верховної Ради, за сотні кілометрів у від сільської глибинки зовсім не видно тих проблем і тих зруйнованих надій.