Відбулася друга чергова сесія Хмельницької міської ради, у ході якої розглянуто понад сотню питань порядку денного.

– Головне рішення, – зазначив міський голова Олександр Симчишин на своїй сторінці у фейсбуці, – бюджет на 2021 рік. Приємно, що бюджет ухвалюється одностайно 43 голосами. Так, він найгірший з 2015 року, бо для мене визначальним є бюджет розвитку, який у 2021 році становитиме 277 мільйонів гривень. Щиро сподіваємося, що нам вдасться залучити додаткові надходження і збільшити цю суму. Наразі передбачаємо доходи в сумі 3 млрд 077 млн грн. Бюджет повністю збалансований. Поставили серйозні завдання стосовно дохідної частини: будемо активно працювати над підвищенням зарплат, легалізацією тіньової зайнятості тощо.

Також міський голова зазначив, що розпочаті будівництва і ремонти продовжать, втому числі і Палац спорту (17 млн грн), активізують будівництво школи по вул. Залізняка, 32 (30 млн грн), завершать будівництво НВО №1, ліцею №17, першу чергу будівництва на вулиці Мельникова. Проектується новий навчальний заклад по вулиці Січових Стрільців, 8а, парк «Молодіжний» (3 млн грн), додаткова зона відпочинку в парку Чекмана, облаштують парк у мікрорайоні Ракове.

Для всіх освітян тергромади передбачена надбавка 30% – за престижність. Збільшиться вартість харчування в школах до 16 грн, в дитсадках до 30 грн. Будуть придбані смартборди, профільні класи.

Заплановано спортмайданчики біля шкіл: НВК №31, ЗОШ №13, ЗОШ №22, ЗОШ №12, НВО №1, біля пирогівецького ліцею, та ліцею №17, проектується великий багатофункціональний спортмайданчик НВК №2, заплановано капремонт великого дворового спортмайданчика на Кармелюка, 8а.

989 медичних і немедичних працівників будуть застраховані коштом міської казни (майже 700 тис грн) на випадок захворювань пов’язаних з роботою, зокрема на Ковід-19. Продовжать функціонувати програми підтримки комунальних медзакладів: ремонти, медичне обладнання, техніка – коштом міського бюджету.

Видатки на ЖКХ у 2021 році зменшено. 70 млн грн піде на капремонт доріг, понад 50 млн грн – поточний ремонт суцільним методом і середній поточний ремонт. Далі ремонтуватимуть прибудинкові території (майже 30 млн), 5 млн грн передбачено на капремонт ліфтів, понад 6 млн грн виділяється на капремонт тих будинків, що дуже цього потребують (тріщини, проблеми з фундаментом тощо), також завершать благоустрій території поруч озера на Озерній. 10,1 млн грн «закладено» на мережі водопостачання і водовідведення, 18,2 млн на реконструкцію насосної станції і 28 млн грн для теплопостачальних підприємств. Не зупиниться і розвиток зони Південного Бугу, збудують майданчик для вигулу тварин.

Для учасників АТО передбачено 2 млн грн на придбання житла, більш ніж 2 млн грн – на співфінансування у придбанні житла, одноразові матеріальні допомоги, безоплатні реабілітації, житлово-комунальній пільги і тд. Всього реабілітаційних послуг буде надано на 44,7 млн грн., продовжать фінансування низки спортивних, молодіжних і культурних заходів.

На сесії ухвалили програму соціально-економічного розвитку на 2021 рік і, за словами міського голови, програма цілком реальна. Ухвалено програму соціальної підтримки учасників АТО і Революції Гідності, програму підтримки сім’ї, поводження з побутовими відходами «Розумне довкілля», програму фінансування медзакладів громади, співфінансування ремонту багатоквартирних житлових будинків, міжнародного співробітництва та інші. 5 Героїв російсько-української війни отримають відзнаку «Мужність і відвага» із виплатою матеріальної допомоги, двоє посмертно.

Частина рішень пов’язані з тим, що міська рада забирає собі на баланс навчальні заклади, розташовані в селах, а ще окремі земельні ділянки відвели під сквери.